Društvo

Njujork tajms: Kušnerov dogovor za Generalštab nadovezuje se na Trampove želje od pre deset godina

Njujork tajms | 18. mart 2024 | 15:09
Njujork tajms: Kušnerov dogovor za Generalštab nadovezuje se na Trampove želje od pre deset godina
EPA / EFE/JASON SZENES

Plan Džareda Kušnera i njegovih poslovnih partnera da investiraju u vrednu lokaciju Generalštaba odražava interesovanje Donalda Trampa da postigne dogovor za lokaciju pre deceniju, a sličan predlog je iznet dok je bio na funkciji u Beloj kuću, koji je gurao njegov viši savetnik koji sada radi sa Kušnerom, piše Njujork tajms.

Kako navodi list, Tramp je, pre nego što se kandidovao za predsednika, izrazio interesovanje za gradnju na lokaciju u Beogradu, a njegov zet sada planira da za to uloži 500 miliona dolara.

Preliminarni sporazum između Kušnerovog tima i Vlade Srbije dao bi njegovoj investicionoj firmi besplatan zakup na 99 godina i pravo na izgradnju luksuznog hotela, apartmanskog kompleksa i muzeja na mestu bivšeg sedišta Ministarstva odbrane Jugoslavije u Beogradu, koje je NATO bombardovao 1999. godine. Nacrt sporazuma je "Njujork tajmsu" dostavio srpski zvaničnik.

PROFIMEDIA / GIORGIO VIERA / AFP / Profimedia
PROFIMEDIA / GIORGIO VIERA / AFP / Profimedia

Godine 2013, dve godine pre nego što se kandidovao za predsednika, Tramp, Kušnerov tast, rekao je visokom zvaničniku srpske vlade da želi da izgradi luksuzni hotel na tom mestu. Zaposleni u Trampovoj organizaciji otputovali su u Beograd da posete lokaciju. Projekat je propao pre Trampovog izbora 2016. godine, a nakon što je položio zakletvu, obećao je da se neće baviti novim poslovima u inostranstvu. 

Ričard Grenel, koga je Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za Balkan, podsticao je tokom Trampove administracije sličan plan da Srbija i Sjedinjene Države rade zajedno na obnovi lokacije Ministarstva odbrane. Dok je još bio američki diplomata 2020. godine, zalagao se za korišćenje američkih investicija za transformaciju lokacije u Beogradu, prema transkriptima i snimku komentara tokom nekoliko vladinih konferencija za novinare.

Kušner je u intervjuu rekao da nikada nije razgovarao o beogradskom projektu sa gospodinom Trampom i da nije bio svestan ranijeg interesovanja njegovog tasta za ponovni razvoj lokacije.

„Nisam imao pojma da je moj tast zainteresovan za ovaj region i sumnjam da on zna bilo šta o dogovoru na kojem radimo“, rekao je Kušner.

I Grenel je rekao da ni on nije imao saznanja o Trampovom interesovanju za lokaciju pre nego što je izabran za predsednika. Ali on sada radi sa gospodinom Kušnerom na novom razvojnom sporazumu i, prema rečima Kušnera, bio je glavna karika koja ga je navela da razmisli o ulaganju u Beograd. Kušner je u petak potvrdio da njegova investiciona firma pokušava da sklopi dogovor u Srbiji, kao i projekte luksuznih nekretnina u Albaniji, i da očekuje da će posao uskoro biti završen.

Ideja "oživela" nakon Vučićeve posete Beloj kući

Kako navodi list, Grenelov poziv 2020. da se preispita ponovna gradnja na mestu bombardovanog Generalštaba usledio je ubrzo nakon što je Tramp ugostio predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beloj kući. Tokom ove posete, Vučić je pohvalio napredak Grenela u normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova. Tramp je, takođe, pohvalio Grenela na ceremoniji. Prema transkriptu sa tog događaja, Grenel je ispričao da je Tramp od samog starta govorio: „Hajde da im damo malo ukusa Trampove ekonomije“.

Kušner je u to vreme bio viši savetnik Trampa u Beloj kući.

U oktobru 2019. Tramp je imenovao Grenela za svog „specijalnog predsedničkog izaslanika za mirovne pregovore sa Srbijom i Kosovom“. Tokom svog vremena kao izaslanika za Balkan, Grenel se sprijateljio sa visokim srpskim zvaničnicima, uključujući Vučića i Sinišu Malog, ministra finansija, za koga su zvaničnici u Beogradu rekli da je imao ulogu u preliminarnom odobrenju za hotel Kušnera. Mali nije odgovorio na zahteve za komentar koji mu je uputio "Njujork tajms".

Grenel je na svojoj Instagram stranici objavio snimak na kojem on i Mali pevaju u prepunom beogradskom klubu 2021. godine. Grenel se vratio u Srbiju i susednu Albaniju ubrzo nakon što je Tramp napustio Belu kuću da bi nastavio sa razvojnim projektima koje su od tada preuzele kompanije gospodina Kušnera, uključujući i beogradski dogovor.

 

Nacrt sporazuma, koji je Tajmsu dostavio zvaničnik Vlade Srbije, takođe uključuje mogućnost formalnog i besplatnog prenosa vlasništva nad imovinom na partnerstvo gospodina Kušnera nakon izgradnje hotelskog kompleksa i luksuznih stambenih jedinica. Kušner, u jednom intervjuu, nije osporio istinitost dokumenta do kojeg je došao Tajms. On je rekao da su se strane provizorno dogovorile da Vladi Srbije daju 22 odsto profita ostvarenog od oko 500 miliona dolara vrednog projekta.

Kušnerova kompanija "Afiniti Partners" navela je u saopštenju da će beogradska lokacija biti pretvorena "u luksuzni hotel svetske klase", ali i u muzej i spomen obeležje koje su osmislile srpske arhitekte kako bi naglasile značaj ovog lokaliteta za srpsku istoriju. Kušner je rekao da ga je Grenel ohrabrio da nastavi sa ovim projektom.

„Rik je veliki zagovornik ulaganja na Balkanu i pokušava da me natera da investiram u ovaj projekat otkako sam pokrenuo svoj fond“, rekao je Kušner, napominjući da će američka kompanija obnoviti lokaciju koju je bombardovao NATO.

Kušner je u petak rekao da konačni ugovori još nisu potpisani, ali da su pregovori dobro uznapredovali i da se nada da bi mogli biti završeni. On je negirao bilo kakvu sugestiju da njegova kompanija ima poseban tretman.

Grenel je u intervjuu rekao da je Kušnerov sporazum predstavljao priliku da se „simbol prethodnog sukoba transformiše u most prijateljstva i obnove“ i da „simbolizuje ogroman napredak koji je napravljen u zaceljivanju rana  prošlosti“.

Vučić pozdravio Kušnerovu ideju 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da je "delimično upoznat" s idejom koja ga "oduševljava" - da se na mestu zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba  izgradi veliki kompleks zgrada s hotelom i stanovima, i najavio da će to promovisati "s radošću".

Vučić je rekao da je "umro od smeha" zbog komentara nekih medija da on prihvatanjem Kušnerove ideje "dobija politički uticaj" na Trampa. Vučić je rekao da je "vrlo srećan što ćemo rešiti problem u centru grada. Beogradu je potrebno da se razvija i (potrebne su) velike investicije" o kojoj je razgovarao ministar finansija Simiša Mali koji je "ozbiljan i pametan".

Vučić je rekao da ga ta ideja "oduševljava" ako se pogleda šta je sada na mestu bombardovanih zgrada. Po njegovim rečima, tu će biti i "neka vrsta muzeja žrtva" jer "nećemo da krijemo šta se sve dešavalo". Najavio je da će "sve biti transparentno" i da se nada da će biti vremena da se presele Generalštab i Ministarstvo odbrane.

FAZ: Posao sa Kušnerom priprema za otvaranje puta za opasnu ideju podele Kosova

Nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" piše da bi posao koji sa vrednim nekretninama u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić planira da poveri firmi zeta Donalda Trampa, Džaredu Kušneru, mogao bi ponovo da oživi zapaljivu ideju Vučića i albanskog premijera Edija Rame o prekrajanju granica na Kosovu, što je opasno za ceo Balkan.

List navodi izveštaj američkog "Njujork tajmsa" da je u sklapanju posla ulogu igrao bivši ambasador SAD u Nemačkoj i Trampov izaslanik za Balkan Ričard Grenel.

FAZ navodi da bi ovaj projekat za Vučiča i Ramu mogao da bude od političke koristi, za slučaj da Tramp ponovo postane predsednik, a posebno ako on ponovo pozove Grenela u svoj tim. Kada je Grenel bio izaslanik za Balkan, Vučić, Rama i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači bili su nadomak dogovora za "zamenu teritorija" između Srbije i Kosova.

"Da se to dogodilo, moglo je da inicira nova opasna prekrajanja granica na Balkanu, koja su bila i glavni uzrok krvavih balkanskih ratova 1990-ih godina. Međutim, taj dil je propao ne samo zahvaljujući otporu Nemačke i kancelarke Angele Merkel. Pokušaj da već sada ponovo uspostave dobre odnose sa mogućim budućim predsednikom SAD, mogao bi Vučiću i Rami da otvori put za njihov nekadašnji plan", zaključuje FAZ.

FAZ piše da Vlada Srbije pokušava da relativizuje investicione planove Kušnera, i da prikaže da još nema dogovora, ali da vladi bliski portali već u pozitivnom tonu izveštavaju o tome, "što nameće zaključak da je svemoćni predsednik Aleksandar Vučić, koji o svemu odlučuje, već dao odobrenje", piše FAZ, navodeći da u tom slučaju nikakva prepreka ne bi bila ni primedba Zavoda za zaštitu spomenika, "jer su u Srbiji sve kontrolne institucije samo fasada ako ne odgovaraju volji predsednika".