Društvo

Otkazan skup Rusa u Beogradu posle terorističkog napada u Moskvi, građani ipak odali poštu žrtvama

Beta, FoNet | 23. mart 2024 | 13:52
Otkazan skup Rusa u Beogradu posle terorističkog napada u Moskvi, građani ipak odali poštu žrtvama
FONET / Marko Dragoslavić

Građani Beograda su danas, kraj spomenika Aleksandru Puškinu u Parku Ćirila i Metodija odali poštu stradalima u terorističkom napadu u Moskvi, iako je Rusko demokratsko društvo najpre najavilo pa otkazalo taj skup.

Aktivista Ruskog demokratskog društva Petar Nikitin rekao je za N1 da su pre skupa kod spomenika Puškinu dobili poziv od policije koja ih je obavestila da skupu preti "ozbiljna opasnost i bezbednosni rizik", a obavešteni su i da su danas u Beogradu zabranjeni svi javni skupovi, pa su, kako je naveo, bili primorani da otkažu okupljanje.

Ipak, kako piše na sajtu N1, okupljenih je bilo, a Nikitin je kazao da su se aktivisti Ruskog demokratskog društva pojavili na skupu zbog onih koji nisu videli obaveštenje o otkazivanju.

On je kazao da je prethodno bilo planirano da se skup održi kod Ambasade Rusije, ali je otkazan iz bezbednosnih razloga.

Umesto toga najavljeno je odavanje počasti, tačno u podne, kod spomenika Puškinu, gde je trebalo da građani donesu cveće i upale sveće za nastradale u terorističkom napadu u Moskvi.

"Dobijamo poziv od policije koja nam preti nekim bezbednosnim rizikom. Kažu nam da postoje neki jaki bezbednosni razlozi da i taj skup otkažemo", kazao je on.

Ali, kako je naveo,  iz policije nisu dali nikakve detalje: "Ne daju nam zvaničnu zabranu skupa. Ništa pismeno".

"Mi smo to preneli na društvenim mrežama. Najavili smo da otkazujemo skup, ali da ćemo se svakako pojaviti, mi volonteri Ruskog demokratskog društva, zbog onih koji nisu videli poruku i zbog onih koji će se svakako pojaviti na skupu", rekao je on.

Pripadnika policije je u parku Ćirila i Metodija kod Vukovog spomenika, gde se nalazi spomenik Puškinu, bilo i u uniformi i u civilu dosta više nego članova novinarskih ekipa, a pogotovo Rusa koji su došli.

Nikitin je poručio da je informacije iz policije potrebno ozbiljno shvatiti, bez obzira što su dobijene putem telefona, bez pisanog obrazloženja.