Društvo

Potraga za telom male Danke: Pretražuje se Lazarev kanjon i područje Zlotske reke, uključeni i dronovi

Tanjug, RTS | 9. april 2024 | 08:04 >> 9. april 2024 | 09:37
Potraga za telom male Danke: Pretražuje se Lazarev kanjon i područje Zlotske reke, uključeni i dronovi
TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Gorske službe spasavanja nastavljaju pretraživanje Lazarevog kanjona i celokupnog područja duž Zlotske reke u potrazi za telom male Danke Ilić.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije bili su u selu Zlotu, u kući jednog od osumnjičenih za ovo ubistvo. Oni su tamo izvodili dokaze, a navodno su i majku jednog od osumnjičenih vodili u policiju na razgovor, ali nema zvaničnih saopštenja da li je ona možda zadržana ili ne, tako da se pretpostavlja da je u svojstvu građanina davala izjavu.

Nastavlja se pretraga terena i sve je bazirano na selu Zlotu, kao i na veoma nepristupačnom Lazarevom kanjonu.

Teško ga je pretražiti, zato je potrebno mnogo vremena, iako se radi i sa dronovima, a u pećinama i rupama nastavljaju da rade specijalistički timovi, alpinisti i speleolozi.

Pretražen je već deo Lazarevog kanjona u dužini od 3,5 kilometra, kao i jama iznad kanjona, duboka 70 metara. Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE
TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

U toku je pretraga i kraja oko samog sela, jer policija i nadležne službe i dalje ne odustaju od potrage za telom male Danke Ilić.

Majorka policije: Osumnjičeni priznali i opisali šta su uradili

Majorka policije Bojana Otović Pjanović izjavila je da, iako su osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora nakon saslušanja priznali i opisali način krivičnog dela koji su učinili, prava istina o tome šta se tačno dogodilo može biti utvrđena samo na osnovu tela devojčice, za kojim se još traga. 

Ona je za TV Blic istakla da policija nikada nije imala ovakav slučaj i da detalje izjave preminulog Dalibora Dragijevića, brata osumnjičenog za ubistvo, ne može da iznosi u javnost jer je istraga i dalje u toku.

"Suština je, čim je dat nalog tužioca da se isti zadrži do 48 časova, on je u tom periodu imao srčani udar i preminuo, to je dovoljan osnov sumnje ili podozrenja da je učestvovao i pomagao u navedenom događaju. Oni su navodili lokacije, gde može može biti telo", rekla je ona.

Istakla je da se ostalo bez jednog ključnog svedoka, ali da ima dovoljno materijalnih dokaza.

"Njegovu izjavu ne možemo uzimati sada jer je preminuo. On ne može da potvrdi svoju izjavu pred tužiocem, ali Dejan Dragijević je detaljno opisao zločin i rekao ko mu je pomogao da sakrije telo i svakako će se uzeti u obzir izjava njegovog brata", rekla je Otović Pjanović.

Gradonačelnik: Kazne za ljude u "Vodovodu"

Pored toga, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je na konferenciji za novinare da će u vezi sa svim što se događalo oko slučaja ubistva male Danke biti sankcionisani i ljudi u lokalnom javnom preduzeću "Vodovod"

"Naravno, da će biti sankcionisani i biće preduzete sve mere, pa i direktor je podneo ostavku iz moralnih razloga, jer ne može ovo da podnese", naveo je on. Milikić je istakao da je sada važnije izvući pouke iz svega ovoga.

"Sada treba da kao društvo shvatimo, da smo se možda udaljili jedni od drugih i da u ovakvim teškim situacijama, koje su se završile, nažalost, loše po malu Danku i po sve nas, umemo da se ujedinimo, da počnemo da poštujemo jedni druge i okruženje u kojem živimo, svoje komšije, svoje prijatelje, svoju braću", poručio je gradonačelnik Bora.

MUP / MUP Srbije
MUP / MUP Srbije

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju u selu Banjsko polje. Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

Reč je o radnicima "Vodovoda", kojima je određen pritvor do 30 dana. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu. Tužilaštvo je saopštilo da je D. D. priznao zločin, dok se J. S. branio ćutanjem. Uhapšeni su otac i brat jednog od osumnjičenih zbog sumnje da su pomogli da se telo premesti na za sada nepoznatu lokaciju. Brat osumnjičenog za ubistvo D. D. preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

U međuvremenu, direktor JP "Vodovod" u Boru podneo je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga.