Društvo

Nastavljena potraga za telom devojčice Danke Ilić, pripadnici UKP pretražuju okolinu kuće osumnjičenog za ubistvo

RTS, NIN | 10. april 2024 | 08:54
Nastavljena potraga za telom devojčice Danke Ilić, pripadnici UKP pretražuju okolinu kuće osumnjičenog za ubistvo
TANJUG / Vladimir Šporčić

Potraga za telom dvogodišnje devojčice Danke Ilić nastavljena je i danas, sedmi dan od hapšenja osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić. Pretraga se vrši na više lokacija u Borskom okrugu, a pripadnici Uprave kriminalne policije (UKP) iz Beograda i Bora pregledaju okolinu kuće D. D., osumnjičenog za ubistvo devojčice.

Pripadnici Uprave kriminalne policije (UKP) Bor i beogradskog UKP-a zajedno sa vatrogasni kamion sa posebnom opremom za pretragu terena u utorak su stigli u selo Zlot u okolinu kuće D. D. osumnjićenog za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, javlja RTS. Inspektori pregledaju okolinu, dok pripadnici Sektora za vanredne situacije i dalje pregledaju potok koji je u blizini.

Pregledano je i šiblje oko močvare u selu Zlot, nedaleko od imanja D.D, te rezervoar u pilani na istom imanju, kao i cela pilana.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Brkić izjavio je danas da policija neće prestati potragu dok ne nađe telo dvogodišnje Danke Ilić i objasnio da je teren koji se trenutno pretražuje takav da na neka mesta ljudska noga nikad ranije nije kročila.

"Trenutno se radi intenzivna akcija traganja u reonu Lazarevog kanjona, Lazareve pećina, vrtače. Naši ljudi izlažu svoje život opasnosti jer pretražuju veoma nepristupačan teren, nećemo odutati", rekao je Brkić za TV Hapi.

Prema njegovim rečima, više od 1.500 pripadnika MUP je dalo sve od sebe da se nađe dete, više od 10 hektara površine je pregledano u okolini Banjskog polja, a sva raspoloživa sredstva su angažovana.

On je istakao da policija daje "dozirane" informacije javnosti kako ne bi poremetila intezivnu istragu.

Navodeći da fraza "nema tela - nema dela" pripada romanima, rekao je da već sada ima dovoljno dokaza koji osumnjičene direktno dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog dela i da je tužilaštvo to kvalifikovalo kao teško ubistvo.

"Na koji su način oni premestili telo, ko im je pomagao, koja su sredstva koristili, to će svakako biti uvrđeno i na tome se intenzivno radi. Sva pitanja na koja javnost želi odgovor, dobiće ih kad se za to steknu uslovi", rekao je Brkić.

Pretraga na nepristupačnim lokacijama

U ponedeljak se pretraživao drugi deo Lazarevog kanjona, nakon što je policija, zajedno sa spasilačkim timom i Gorskom službom spasavanja, pretražila prvih 3,5 kilometara. Pretražena je i jama iznad kanjona, doboka 70 metara.

TANJUG / Vladimir Šporčić
TANJUG / Vladimir Šporčić

Juče su pripadnici UKP takođe bili su u selu Zlotu, u kući jednog od osumnjičenih za ovo ubistvo. Oni su tamo izvodili dokaze, a navodno su i majku jednog od osumnjičenih vodili u policiju na razgovor, ali o detaljima nije bilo zvaničnih saopštenja.

Lazarev kanjon, koji je pretraživan prethodnih dana, je vrlo nepristupačan, a u pretragu su uključeni i dronovi, dok specijalistički timovi, alpinisti i speleolozi tragaju i po pećinama i rupama.

TANJUG / Vladimir Šporčić
TANJUG / Vladimir Šporčić

Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

Nestanak devojčice i hapšenje osumnjičenih

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje.

Reč je o radnicima "Vodovoda", kojima je određen pritvor do 30 dana. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu.

TANJUG / Vladimir Šporčić
TANJUG / Vladimir Šporčić

Tužilaštvo je saopštilo da je D. D. priznao zločin, dok se J. S. branio ćutanjem. Uhapšeni su otac i brat jednog od osumnjičenih zbog sumnje da su pomogli da se telo premesti na za sada nepoznatu lokaciju.

Brat osumnjičenog za ubistvo D. D. preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

Direktor JP "Vodovod" u Boru podneo je ostavku iz, kako je naveo, moralnih razloga.