Društvo

Beloruska opozicija: Aktivisti koji je u zatvoru u Srbiji pogoršalo se zdravstveno stanje

NIN | 19. april 2024 | 12:42
Beloruska opozicija: Aktivisti koji je u zatvoru u Srbiji pogoršalo se zdravstveno stanje
PROFIMEDIA / Dreamstime/Newscom

Beloruskom reditelju Andreju Gnjotu, koji u zatvoru u Srbiji čeka odluku o izručenju po poternici koje su vlasti u Minsku raspisale za njim, pogoršalo se zdravstveno stanje, a nije mu pružena lekarska pomoć, saopštila je Narodna antikrizna uprava (NAU), predstavničko telo beloruske opozicije.

Onis u poslali pismo evropskim diplomatama sa zahtevom da pomogne u pružanju medicinske pomoći Gnjotu.Pismo je potpisao šef NAU Pavlo Latuška, a u njemu se navodi da je Gnjot u telefonskom razgovoru sa prijateljem ispričao kako mu je "otkazala noga", kaže Julija Garačaja, predstavnica za štampu NAU, prenosi nezaivsna beloruska agencija Pozirk.

„Nije bilo nikakvih povreda, spoljnih uticaja, nema, zapravo, razloga za paralizu. Apeli zatvorskoj upravi ostali su bez odgovora“, navodi se u pismu.

Gnjot se takođe pismeno žalio sudu sa zahtevom da se obrati pažnja na uslove pritvora i nedostatak odgovarajuće medicinske nege, jer ovo nije prvi slučaj da je ije dobio, napominje NAU.

U pismu upućenom diplomatama se takođe ističe da je bilo slučajeva da se Gnjatu uskraćuju lekovi za migrenu, lečenje virusnih prehlada, tvrdi se da mu je vađena krv bez objašnjenja...

Gnjot, koji tvrdi da ga režim Aleksandra Lukašenka politički progoni, sleteo je 30. oktobra prošle godine u Beograd, gde je doputovao sa Tajvana, kada je priveden po beloruskoj poternici Interpola. On je osnivač opozicionog pokreta „Slobodno udruženje sportista" koji je igrao veliku ulogu u protestima 2020. godine protiv lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Gnjot se tereti za navodnu poresku utaju u vrednosti od oko 300.000 evra u periodu od 2012. do 2018. godine, zbog čega su beloruske vlasti raspisale poternicu za njim.

Kako je NIN ranije pisao, Gnjot tvrdi da vlasti žele da ga uhapse iz političkih razloga, dok je optužnica za poresku utaju neosnovana, budući da je zasnovana na zakonu koji je donet posle navodno počinjenog dela.

Njegov slučaj je više puta razmatran u srpskim sudovima, prvo je doneta odluka da bude izručen, a potom je na višoj instanci vraćena na ponovno odlučivanje. Na prvom saslušanju, suđenju su prisustvovali i predstavnici nekih evropskih zemalja i nevladinih organizacija, dok iz beloruske opozicije na vode da je povodom njegovog slučaja formirana radna grupa u kojoj su i diplomate iz Poljske, Hrvatske, Nemačke, Kipra, Danske, Češke, Belgije i Austrije, kojima je pismo i upućeno. Prema navodima NAU, Interpol je započeo proveru zasnovanosti poternice koju su za Gnjotom raspisale beloruske vlasti.