Društvo

Produžen pritvor trojici Srba uhapšenih zbog sukoba u Banjskoj

Beta | 25. april 2024 | 14:03
Produžen pritvor trojici Srba uhapšenih zbog sukoba u Banjskoj
EPA / EFE/GEORGI LICOVSKI

Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca trojici uhapšenih Srba osumnjičenih za učestvovanje u sukobima u Banjskoj, na severu Kosova. 

Portparolka suda Mirljinda Gaši kazala je za Radio Kim da je pritvor produžen na zahtev Specijalnog tužilaštva. 

"Nakon zahteva Specijalnog tužilaštva za produženje mere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T., B.S. i D.M., Osnovni sud u Prištini je usvojio zahtev tužilaštva, tako da je trojici okrivljenih mera pritvora produžena za dva meseca", kazala je Gaši. 

V.T., B.S. i D.M. uhapšeni su nakon sukoba s pripadnicima Kosovske policije u Banjskoj 24. septembra prošle godine. 

Tužilaštvo ih optužuje za izvršenje terorističkog akta, pokušaj rušenja ustavnog poretka Kosova i bezbednosti, terorističke aktivnosti, te pripremanje terorizma. 

Nakon sukoba u Banjskoj uhapšeno je šest osoba zbog sumnje u povezanost s ovim krivičnim delom, međutim, neki od njih su pušteni usled nedostatka dokaza. 

U napadu na patrolu Kosovske policije ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku. 

Grupa predvođena Milanom Radoičićem, tadašnjim potpredsednikom Srpske liste i najbližim saradnikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pitanje Kosova i Metohije, potom je upala u manastirski kompleks u Banjskoj. U razmeni vatre s policijom ubijena su i tri pripadnika ove grupe, srpske nacionalnosti, dok je više njih ranjeno. 

Radoičić je prilikom evakuacije ostavio tela poginulih saboraca. 

U međuvremenu je zaplenjena velika količina oružja i vozila koje je grupa koristila, a u istrazi kosovskih organa zaplenjena je i imovina Radoičića u Kosovskoj Mitrovici i na jezeru Gazivode. 

Kosovske vlasti su ovaj napad označili terorističkim i od tog momenta insistiraju na hapšenju i izručenju Milana Radoičića. 

Radoičić je priveden i ispitivan od strane srpskih organa, ali je u pritvoru zadržan samo jedan dan. Iako je osudila sukobe u Banjskoj, Srbija nije procesuirala Radoičića. 

Pritisak međunarodne zajednice na Srbiju od tog momenta je konstantan, traži se odgovornost i kažnjavanje optuženih za slučaj Banjska.