Društvo

RHMZ izdao upozorenje: Još jedna nagla promena vremena

NIN | 7. maj 2024 | 15:24
RHMZ izdao upozorenje: Još jedna nagla promena vremena
PROFIMEDIA / Dmytro Balkhovitin / Alamy / Alamy

Nakon sunčanog i toplog početka nedelje, dolazi do promene vremena. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za moguće lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom i pojavu grada u sredu i četvrtak.

Očekuje se nestabilno vreme mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Nevreme će popodne prvo zahvatiti zapad Srbije, a potom će se premestio ka centralnim, severnim i severoistočnim predelima naše zemlje.

U južnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćenim sugradicom i gradom, navodi se na sajtu RHMZ-a. Moguća je i lokalna i velika količina padavina (većom od 20 mm za 3 sata) za kratko vreme.

Tokom srede i četvrta, 8. i 9. Maja, na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini i Belom Timoku sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

Danas promenljivo toplo i oblačno. Posle podne i uveče nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom prvo na jugozapadu i zapadu Srbije, kao i u Sremu i Bačkoj. Najviša dnevna temperatura  od 24 do 27 stepeni.

U sredu promenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim gradom i velikom količinom padavina. Prognozira se najniža dnevna temperatura od 10 do 14 stepeni, a najviša od 19 do 22 stepena.

EPA / EPA/Yuri Kochetkov
EPA / EPA/Yuri Kochetkov

U četvrtak će biti promenljivo oblačno i nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a lokalno i sa kratkotrajnim vremenskim nepogodama praćenim gradom i velikom količinom padavin. Vetar slab i umeren, na severu i istoku povremeno i jak, severni i severoistočni. Najniža temperatura od 10 do 14 stepeni, a najviša dnevna od 19 do 22 stepena.

U petak promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i u većem delu suvo. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na jugozapadu, jugu i istoku Srbije i to uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 9 do 13 stepeni, a najviša od 19 do 23 stepeni.

RHMZ je upalio i meteoalarm za tri dana – danas, sutra i za četvrtak, kada će skoro cela zemlja biti u narandžastom meteoalarmu, odnosno vreme će biit “veoma opasno”. Narandžasti meteoalarm je i sutra u polovini Srbije, a žuti je danas u celoj zemlji. Žuti znači da vreme može da bude opasno.

Na opasnost od grmljavina, odnosno za utorak, odnosi se na: Bačku, Banat, Srem, Beograd, Zapadnu Srbiju, Pomoravlje, Šumadiju, Istočnu i Jugoistočnu Srbiju, kao i na Jugozapadne delove zemlje.

U sredu se očekuju pljuskovi sa grmljavinom jačeg intenziteta zbog čega je na snazi "žuti" meteoalarm za područje: Bačke, Banata, Srema, Beograda i Zapadne Srbije. "Narandžasti" meteoalarm odnosi se na: Šumadiju, Pomoravlje, Istočnu, Jugoistočnu i Jugozapadnu Srbiju

Jaki pljuskovi sa grmljavinom u četvrtak zahvatiće Bačku, koja će jedina biti pod “žutim” meteoalarmom, dok će svi ostali delovi Srbije biti pod oba meteoalarma – “žutim” zbog grmljavine, a “narandžastim” zbog padavina.