Ekonomija

"Nisan" ponovo japanski: "Reno" postepeno smanjuje udeo u vlasništvu

Reuters | 12. decembar 2023 | 13:23
"Nisan" ponovo japanski: "Reno" postepeno smanjuje udeo u vlasništvu
TANJUG / AP / Ian Forsyth/Pool

Francuska kompanija "Reno" prodaće prvih pet odsto svog udela u "Nisanu" toj japanskoj kompaniji, u prvoj fazi postepenog povlačenja i smanjenja vlasništva. To je dugoročni plan strateškog partnerstva dve kompanije koje posluju u okviru holdinga, a "Reno", koji je najveći deoničar "Nisana", svoj udeo će smanjiti sa 43 na 15 odsto vlasništva.

Prema tom dogovoru, "Nisan" i "Reno" bi imali po 15 odsto vlasništva u obe kompanije.

Prethodno je "Reno" preneo 28,4 odsto svog udela u "Nisanu" u trast, a on će biti postepeno prodavan.

"Nisan", koji ima pravo preče kupovine, kupio je pet odsto iz tog trasta.

Dve automobilske kompanije saglasile su se u julu, posle višemesečnih pregovora, da smanje vlasnički udeo kako bi dobili pragmatičnije i agilnije poslovno partnerstvo.

Pet odsto udela "Nisan" će platiti oko 765 miliona evra, a "Reno" će na taj način u poslovnim knjigama imati 1,5 milijardi evra kapitalnog gubitka, što neće uticati na poslovanje, saopšteno je iz te kompanije.

Na kraju prošle godine, "Reno" je u finansijskim izveštajima kao vrednost 43,4 odsto udela u "Nisanu" knjižio u vrednosti od 17,5 milijardi evra, dok ceo "Nisan" trenutno ima procenjenu tržišnu vrednost od 15 milijardi.

Dogovor sa "Nisanom" deo je šireg restrukturiranja poslovanja francuske kompanije, u koje je uključeno i planirani izlazak na berzu "Renoovog" odeljka za električna vozila "Ampera".

Analitičari smatraju da bi prodajom 28 odsto "Nisana" "Reno" mogao da popravi stanje na svom računu za 4,2 milijarde evra i tako uveri investitore da kompanija ima dovoljno keša za izvršenje svoje nove strategije.