Ekonomija

Kako bogati danas kupuju nekretnine: Prioritet je životni stil, bezbednost i porez

CNBC | 28. februar 2024 | 09:12
Kako bogati danas kupuju nekretnine: Prioritet je životni stil, bezbednost i porez
EPA / FE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji način života i snažna ulaganja kada je u pitanju kupovina nove nekretnine.

Četvrtina američkih izuzetno bogatih pojedinaca, ili onih koji vrede 30 miliona dolara ili više, planira da kupi stambene nekretnine ove godine, prosečan ultra-bogati pojedinac već poseduje četiri kuće, a jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfelja je van matične zemlje, pokazuje izveštaj o bogatstvu Daglasa Elimana i Najt Franka.

Kada je reč o prioritetima za njihovu sledeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh liste svrstali "životni stil“ i "investicije“, a zatim poreze i bezbednost.

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim  pritiscima kao i ostatak tržišta - slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cene, nekretnine sa ultra-visokim spratovi beležile su bolje rezuzltate. Prošle godine u SAD je bilo 34 prodaje vrednije od 50 miliona dolara, što je manje u odnosu na 45 u 2022, ali je i dalje daleko više nego u godinama pre pandemije.

S obzirom na to da se kamatne stope stabilizuju i verovatno padaju ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znaci da ponuda luksuza raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

"Ako vidimo zaokret ka nižim stopama ili barem više poverenja da inflacija ide u pravom smeru, mislim da ćete videti da se zalihe ponovo povećavaju", rekap je Liam Bejli, partner i globalni šef istraživanja u Knight Franku, za CNBC.

Izveštaj predviđa da će najuspešnije američko tržište luksuznih nekretnina ove godine u smislu rasta cena biti Majami, sa očekivanim povećanjem od 4 odsto, navodi se u izveštaju. Njujork je zauzeo drugo mesto u SAD sa očekivanim rastom cena od 2%, a sledi Los Anđeles sa povećanjem od 1%.

Očekuje se da će na globalnom nivou najveće tržište luksuznih nekretnina biti Okland, Novi Zeland, sa projektovanim rastom cena od 10% u 2024. Mumbaj je drugi, sa 5,5%; sledi Dubai (5%); Madrid (5%); Sidnej (5%); i Stokholm (4,5%).

Na Filipinima cene veće za 26 odsto

Prošle godine, 100 najvećih svetskih tržišta luksuznih nekretnina zabeležilo je solidan rast prosečne cene od 3%. Tržište luksuznih nekretnina sa najboljim učinkom na globalnom nivou bila je Manila, Filipini, gde je cena porasla za 26%, delom zbog investitora koji beže iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mestu sa rastom cena od 16%, a slede Bahami sa 15% i region Algarve u Portugalu sa 12%.

Na listi sa najnižim rastom cene prošle godine bili su Njujork, sa padom cena za 2% i San Francisko, koji je u osnovi ostao nepromenjen na 0,5%. Najveći svetski pad među glavnim tržištima zabeležen je u Oksfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su cene pale za 8%.

Bejli je rekao da ultra-bogati američki kupci sve više odlaze u inostranstvo. Rekao je da su američki kupci sada vodeći strani kupci nekretnina ultra visokog kvaliteta u Londonu - onih po ceni od više od 10 miliona dolara. Takođe su sve aktivniji u Evropi.

"Postali su prilično prisutni, sada su mnogo vidljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, posebno nego što su nekada bili", rekao je Bejli.

U Monaku, na najskupljem tržištu nekretnina na svetu, milion dolara vam donosi 172 kvadratna metra vrhunske nekretnine, prema Vealth Report-u. U Aspenu imate 215 kvadrata, dok u Hong Kongu imate 237, zbog čega Njujork izgleda kao dobar posao na 367 kvadrata.