Ekonomija

Abu Dabi ulaže preko 100 milijardi dolara u veštačku inteligenciju

The Economist Times | 18. mart 2024 | 13:36
Abu Dabi ulaže preko 100 milijardi dolara u veštačku inteligenciju
EPA / Ali Haider

Abu Dabi osniva tehnološku investicionu firmu s fokusom na poslove u oblasti veštačke inteligencije i poluprovodnika koji bi za nekoliko godina mogli da premaše 100 milijardi dolara u imovini pod upravljanjem.

Kompaniju pod nazivom MGX, predvodiće suvereni fond Mubadala Investment Co. i AI firma G42 kao osnivački partneri. Ahmed Iahia Al Idrisi, koji je glavni izvršni direktor Mubadaline platforme za direktne investicije, služiće kao izvršni direktor novog entiteta.

Portfelji Mubadale i G42 za sada će ostati onakvi kakvi jesu, a MGX će nastaviti svoje poslove koji su prvobitno finansirani novim kapitalom vlade Abu Dabija, rekli su neimenovani izvori.

Novi entitet će tražiti najbolje partnere u svoje tri glavne vertikale - AI infrastrukturu, poluprovodnike, kao i AI jezgrene tehnologije i aplikacije.

MGX-om će predsedavati savetnik za nacionalnu bezbednost Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Tahnun bin Zajed Al Nahjan, dok će izvršni direktor Mubadale Kaldun Al Mubarak biti potpredsednik. Dodatni članovi odbora su potpredsjednik Centralne banke UAE Jasem Al Zabi, izvršni direktor G42 Peng Ksiao i Al Idrisi.

"Sa lansiranjem MGX-a, ulazimo u novu eru u kojoj Abu Dabi nije samo globalni tehnološki lider, već i oblikuje AI putokaz sveta", rekao je Sjao.

G42, deo carstva vrednog 1,5 triliona dolara koje kontroliše šeik Tahnun, bio je na čelu napora ove zemlje u oblasti veštačke inteligencije.

Partnerstva uključuju jedno sa OpenAI, koji se udružuje sa zalivskom firmom kao deo ekspanzije unutar UAE i šireg regiona.

OpenAI je vodio razgovore sa G42 o prikupljanju sredstava za novi poduhvat sa čipovima, izvestio je Blumberg prošle godine. Sada smanjuje svoje prisustvo u Kini i obavezao se da će ulagati na zapadna tržišta kako bi ublažio zabrinutost SAD zbog veza sa Pekingom, rekao je izvršni direktor Sjao za Blumberg prošlog meseca. G42 će se fokusirati na raspoređivanje kapitala u SAD i drugim tržištima na kojima posluju njeni ključni AI partneri, rekao je tada Sjao, piše Economist Tajms.