Ekonomija

NIN PANEL Informaciona (ne)bezbednost - Kako se zaštititi

Marica Jovanović | 17. april 2024 | 10:00
NIN PANEL Informaciona (ne)bezbednost - Kako se zaštititi
NIN / NIN

Sećate se nigerijskog princa koji vam nudi milione ako mu pomognete?  Mejlovi „princa od Nigerije” izlaze iz mode. Hakeri su naučili nove trikove. Sada pretražuju društvene medije i koriste veštačku inteligenciju kako bi zvučali još ubedljivije. U prvom kvartalu 2022. godine, LinkedIn je činio čak 52 odsto svih fišing prevara na globalnom nivou. Sve veća zavisnost od modernih tehnologija čini i pojedince, i kompanije, sve podložnijim sajber napadima. 

Posmatrajući nacionalni Indeks sajber-bezbednosti, po razvoju sajber-bezbednosti u regionu prednjači Hrvatska (18. mesto). Sledi Srbija (23. mesto), dok su niže na svetskoj rang-listi rangirane Slovenija (38. mesto), Severna Makedonija (59. mesto) i BiH (112. mesto).  

Koje izazove nam donose nove tehnologije i koliko možemo zaštiti podatke? Koliko smo spremni da uložimo u sajber bezbednost i privatnost podataka i koliko kompanija zaista i ozbiljno radi na ovom pitanju. Koliko smo svesni opasnosti i rizika?

Na ova pitanja, ali i na mnoga druga iz oblasti sajber bezbednosti, odgovaraće na NIN panelu "Informaciona (ne)bezbednost - Kako se zaštititi", stručnjaci iz oblasti finansija, telekomunikacija i IT industrije:

  • Dragan Ristić, šef službe za planiranje IT zaštite u kompaniji "Telekom Srbija"
  • Siniša Ljubojević, Direktor razvoja Saga Grupe
  • Marina Papadakis, Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije 
  • Miloš Jovanović, stručnjak za informacionu bezbednost

*Moderator panela: Zoran Ćirić, Udruženje osiguravača Srbije

Procene su da godišnji gubitak koji nanesu hakeri dostiže 10,5 triliona dolara globalno. Prošlogodišnji napad sa kojim se suočila Crna Gora ovu zemlju je koštao 10 miliona dolara. A da je i Srbija na mapi sajber-napadača pokazao je slučaj Republičkog geodetskog zavoda iz juna prošle godine kada je nekoliko dana čitav sistem bio blokiran.

Procene su i da će trend napada da raste, posebno sa dolaskom novih tehnologija, i da zemlje moraju da se pripremaju, pre svega da zaštite takozvanu kritičnu infrastrukturu. A to su vodovod, saobraćaj, zdravstveni sistem, finansije.....

NIN panel možete pratiti uživo 22. aprila 2024. godine od 11.00 h na www.nin.rs