Ekonomija

Bajden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminijum

AFP | 19. april 2024 | 08:45
Bajden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminijum
EPA / EFE/BONNIE CASH

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminijum uoči govora pred čeličanima u Pitsburgu. Poziv dolazi nakon što je Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila da je pokrenula istragu o kineskim trgovinskim praksama u brodogradnji.

Bela kuća je u objavljenom saopštenju navela da kineska politika i subvencije domaćoj industriji čelika i aluminijuma izazivaju veštački pad cena kineskih proizvoda i na taj način obaraju cene visokokvalitetnih američkih proizvoda, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Bajden bi trebalo da se obrati čeličanima u Pitsburgu, drugog dana trodnevne predizborne turneje po državi Pensilvaniji. I on i njegov verovatni protivnik na predsedničkim izborima Donald Tramp pokušavaju da pridobiju podršku radništva obećanjima da će oživeti američki proizvodni sektor.

Dok USTR razmatra tarife na čelik i aluminijum uvedene tokom Trampove administracije, Bajden je pozvao kancelariju da utrostruči te tarife. Trenutno su postavljeni na 7,5 odsto.

USTR je saopštio da je pokrenuo istragu u sektoru brodogradnje, pomorstva i logistike, na šta su prošlog meseca pozvali neki sindikati, uključujući sindikat radnika čeličane. Sindikati su upozorili na "nerazumnu i diskriminatornu" politiku i praksu Pekinga u ovim sektorima.

Bela kuća je saopštila da "prepoznaje rastuću zabrinutost da kineska nepoštena trgovinska praksa, uključujući preplavljivanje tržišta čelikom ispod tržišnog, narušava globalno tržište brodogradnje i podriva konkurenciju".

Bajden je takođe nedavno izrazio protivljenje preuzimanju US Stil od strane japanske kompanije Nipon Stil. Bela kuća je u današnjem saopštenju navela da će predsednik nastaviti da se zalaže za to da Ju Es Stil ostane američka kompanija u domaćem vlasništvu i kojom upravlja.