Kultura

TOP 5 - muzička scena u 2023: "Čini se da se oskudica naše svakodnevice ne reflektuje na muzičku scenu prestonice"

Marija Ćirić | 3. januar 2024 | 17:00
TOP 5 - muzička scena u 2023: "Čini se da se oskudica naše svakodnevice ne reflektuje na muzičku scenu prestonice"
NIN / Nebojša Babić

Godina za nama bila je period intenzivnih umetničkih aktivnosti - čini se da se oskudica naše svakodnevice ne reflektuje na muzičku scenu prestonice. Beogradska filharmonija osnovana je pre ravno jednog veka. Tokom čitave kalendarske sezone osećao se praznični štimung. Baš oko rođendanskog datuma, filharmoničari su priredili tri nastupa za pamćenje.

Najpre Rođendanski poklon-koncert u Kolarčevoj zadužbini pod upravom Uroša Lajovica (13. jun, program od Betovena do Bitlsa scenski je uobličio reditelj Milutin Petrović), potom Gala koncert sa velikim prijateljem orkestra, Zubinom Mehtom (20. jun, Kolarac, Betoven i Berlioz), i na kraju, Dizni fantazija uživo koju je predvodio šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc (2. jula, na Ušću), uz prisustvo (oko) 20.000 slušalaca.

Festivali, reklo bi se, i dalje čine okosnicu muzičkog života Beograda. BEMUS se vratio u oktobar i doneo neke vanserijske momente: Verdijev Rekvijem, nastupi kvarteta Rubikon, Najdžela Kenedija, Borisa Berezovskog (koji je demonstrirao i svoje umeće u polju bluza), Crnogorskog simfonijskog orkestra i Romana Simovića, autorsko veče akademika Ivana Jevtića...

Gitar art je dobio tematski slogan Creation, što izvesno ukazuje na autorski iskaz kao noseću liniju 24. izdanja ove ugledne muzičke manifestacije, a koncerti klasične gitare bili su najbrojniji. Festival Meta World dosledno nastavlja princip interdisciplinarnosti u kontekstu savremenog stvaralaštva - u čijem je središtu muzika. Čelo fest i Čembalo, živa umetnost slave 20 godina.

BUNT već tradicionalno zaokružuje kalendarsku muzičku sezonu (Flautino Lola klasik i Ljubiša Jovanović priredili su program Mokranjac u novom ruhu, promišljan kroz rukopise Ivane Stefanović, Milane Stojadinović Milić, Branke Popović i Milana Mihajlovića – kontrapostirane delima Telemana i Baha). Fokus 32. Tribine kompozitora bio je na kompozicijama za simfonijski i kamerni orkestar, mada su bitan prostor dobila dela za solo instrumente i za (manje) kamerne sastave. 

U okviru koncertne sezone Simfonijskog orkestra RTS, slušali smo Elgarov Koncert za violončelo i orkestar u e-molu – sa  Draganom Đorđevićem kao solistom, pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića (21. septembar, Kolarac). Đorđević je harizmatičan interpretator, uvek svežeg, moćnog izraza, njegova izvođenja izazivaju veliku pažnju i dovode umetničkoj muzici (i violončelu) brojne - mlade poklonike. Sjajan završetak godine (rasprodata sala, ovacije u Kolarčevoj zadužbini), bio je nastup SO RTS, Simona Trpčeskog i Bojana Suđića (Musorgski, Rahmanjinov).

Vladimir Blagojević jedan je od najangažovanijih srpskih interpretatora na međunarodnom planu. Vrhunsko muziciranje ovog akordeoniste s razlogom je nadahnuće kompozitorima: program Nova srpska muzika za harmoniku solo (1. april, bioskop Balkan) doneo je čak tri svetske premijere (Branke Popović, Juga Markovića i Zorana Komadine).

Od 3. juna, Falstaf je ponovo u Narodnom pozorištu. Nebojša Bradić pomera Verdijev tekst u novija vremena, ukazuje na nesaglasja savremenog sveta - novac je mera svih stvari, hohštapleri i ugledni članovi društva delaju u istoj ravni. Bojan Suđić podstiče ansambl na punu usredređenost, slušalac ima utisak da interpretacija, iz čina u čin, doslovno, raste. Najbolja operska predstava Narodnog pozorišta u poslednjih nekoliko sezona.  

Značajan broj muzičkih umetnika učestvovao je u obeležavanju stogodišnjice rođenja Vasilija Mokranjca. Izdvajamo, međutim, posvetu koju je ovom velikanu načinio Ratimir Martinović (9. decembar, sala Beogradske filharmonije), rafiniran, intimni pogled na Mokranjčev klavirski opus.

Top 5

1. 100 godina Beogradske filharmonije

2. Verdijev Falstaf, dirigent Bojan Suđić, režija Nebojša Bradić

3. Elgarov Koncert za violončelo, Dragan Đorđević

4. Nova srpska muzika za harmoniku solo, Vladimir Blagojević

5. Klavirska muzika Vasilija Mokranjca, Ratimir Martinović