Kultura

Dominacija Openhajmera na dodeli Oskara: Novi rekordi, druga statua za Emu Stoun i jedan veoma ponosni Irac

Beta, Tanjug, BBC Srbija | 11. mart 2024 | 09:07
Dominacija Openhajmera na dodeli Oskara: Novi rekordi, druga statua za Emu Stoun i jedan veoma ponosni Irac
EPA / Caroline Brehman

Film Openhajmer apsolutni je pobednik 96. dodele nagrada Američke filmske akademije. Od 13 nominacija za Oskara, film o „ocu atomske bombe" osvojio je sedam, između ostalih za najbolji film, režiju (Kristofer Nolan), najbolju glavnu mušku ulogu (Kilijan Marfi) i najbolju mušku sporednu ulogu (Robert Dauni Džunior).

U kategoriji najbolji film su bili nominovani, "American Fiction", "Anatomy of a Fall", "Barbie", "The Holdovers", "Killers of the Flower Moon", "Maestro", "Past Lives", "Poor Things" i "The Zone of Interest".

Film Jadna stvorenja dobio je četiri Oskara, između ostalog i za najbolju glavnu žensku ulogu - Ema Stoun, kojoj je to drugi Oskar u karijeri.

Nagrada za najbolju sporednu glumicu otišla je u ruke Davin Džoj Rendolf, za ulogu u filmu Akademija Barton (The Holdovers).

Iako je imao 10 nominacija film Ubistva pod cvetnim mesecom Martina Skorsezea nije osvojio nijednu statuetu, dok je film Barbi, koji je ostvario najveću zaradu u 2023. godini, pokupio tek jednu - za najbolju originalnu pesmu autora Bili Ajliš i njenog brata Fineasa.

FONET / Fonet, AP
FONET / Fonet, AP

Ukrajina je osvojila prvog Oskara za najbolji dokumentarni film 20 dana u Marijupolju, a u konkurenciji međunarodnih filmova pobednik je Zona interesa.

Nagrada za najbolji originalni scenario pripala je filmu Anatomija pada.

Spisak glavnih dobitnika na 96. dodeli Oskara

- Najbolji film: "Openhajmer"

- Nabolja režija: Kristofer Nolan za "Openhajmer"

- Najbolji glumac: Kilijan Marfi

- Najbolja glumica: Ema Stoun

- Najbolja muška sporedna uloga: Robert Dauni Džunior 

- Najbolja ženska sporedna uloga: Da'Vajn Džoj Rendolf

- Najbolji strani film: "The Zone of Interest" - Velika Britanija

- Najbolji dokumentarni film: "20 dana u Mariupolju"

- Najbolji animirani film: "Dečak i Čaplja"

- Najbolji originalni scenario: "Anatomija pada"

- Najbolji adaptirani scenario: "Američka fikcija"

FONET / Fonet, AP
FONET / Fonet, AP

Trijumf Openhajemera

Trijumf Openhajmera na 96. dodeli Oskara nije iznenađenje. Nolanov film je bio najveći favorit glamurozne večeri u holivudskom Dolbi teatru, prethodno osvojivši nagrade Zlatni globus i BAFTA u glavnim kategorijama.

Zaključno sa Oskarima, Openhajmer je do sada osvojio čak 333 nagrade na festivalima u raznim kategorijama. Ipak, Openhajmer nije ugrozio rekord tri filma koji imaju po 11 Oskara: Titanik, Ben Hur i Gospodar prstenova: povratak kralja.

U toj kategoriji su bili nominovani, "American Fiction", "Anatomy of a Fall", "Barbie", "The Holdovers", "Killers of the Flower Moon", "Maestro", "Past Lives", "Poor Things" i "The Zone of Interest".

FONET / Fonet, AP
FONET / Fonet, AP

Kilijan Marfi je prvi put bio nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu i odmah je dobio najprestižniju filmsku nagradu, čime je postao prvi Irac kome je to pošlo za rukom.

„Šokiran sam... Pred vama večeras stoji jedan veoma ponosni Irac", rekao je on po primanju nagrade.

Zahvalio je reditelju Nolanu i producentkinji Emi Tomas na „najluđem, najuzbudljivijem i najkreativnijem putovanju na koje ste me odveli".

TANJUG / AP / Chris Pizzello (INVL)
TANJUG / AP / Chris Pizzello (INVL)

„Napravili smo film o čoveku koji je stvorio atomsku bombu, i u dobru i u zlu, svi mi živimo u Openhajmerovom svetu i želeo bih da nagradu posvetim svim mirotvorcima širom planete", rekao je Marfi.

Inače, u toj kategoriji su bili nominovani i Bredli Kuper, Kolman Domingo, Pol Đamati i Džefri Rajt.

Robert Dauni Džunior osvojio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu za tumačenje lika zvaničnika američke vlade Luisa Štrausa u filmu Openhajmer.

EPA / Caroline Brehman
EPA / Caroline Brehman Robert Dauni Džunior

„Želeo bih da se zahvalim mom užasnom detinjstvu i Akademiji. Baš tim redom", našalio se on.

„Ovaj posao je bio potrebniji meni nego ja njemu i zahvaljujući ovom poslu stojim pred vama kao bolji čovek", rekao je Dauni Džunior, posebno izrazivši zahvalnost supruzi Suzan Dauni.

U kategoriji su uz Dauni Džuniora novinovani i Sterling K. Braun, Robert De Niro, Rajan Gosling i Mark Rafalo.

Najneizvesnija borba i mala nezgoda Eme Stoun

Kategorija najbolja glumica bila je i jedna od najneizvesnijih: velika bitka vodila se između Eme Stoun (Jadna stvorenja) i Lili Gledston (Ubistva pod cvetnim mesecom). Inače, u toj kategoriji su uzv Stoun i Gledson bile nominovanje i Anet Bening, Sandra Iler i Keri Maligen.

Neobična drama Jadna stvorenja osvojila je Oskare za produkciju, kostime, šminku i frizuru, kao i za najbolju glumicu - Ema Stoun.

Film Jorgosa Lantimosa prati bebu čiji je mozak ugrađen u telo odrasle žene, koja zatim kreće u avanturu otkrića širom sveta.

Dok je izlazila na scenu da primi nagradu, Emi Stoun je pukao rajsferšlus na haljini, pa je govor završila rečima: „Ne gledajte mi u leđa".

EPA / Caroline Brehman
EPA / Caroline Brehman Ema Stoun se rasplakala na dodeli

Glumica Da'Vajn Džoj Rendolf osvojila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu i to je prvi Oskar za 37-godišnju glumicu.

U toj kategoriji su bile nominovane Emili Blant, Danijel Bruks, Ejmerika Ferera i Džodi Foster.

Rekord Bili Ajliš

Američka pevačica Bili Ajliš (22) postala je najmlađa osoba koja je osvojila dva Oskara, nakon što je na sinoćnjoj ceremoniji dobila nagradu za najbolju originalnu pesmu u filmu "Barbi".

Ajliš je tako oborila rekord Luiz Rajner, koja je 1936. sa 26 godina osvojila Oskara za najbolju žensku ulogu, a potom istu nagradu osvojila i 1937. godine.

EPA / Caroline Brehman
EPA / Caroline Brehman

Rekord Rajner oborio je i muzičar Finias (26), koji je zajedno sa svojom sestrom Bili Ajliš osvojio dva Oskara i tako postao druga najmlađa osoba koja je dva puta dobila prestižnu nagradu, navodi AP.

Bili Ajliš i Finias su ove godine dobili Oskara za pesmu "What Was I Made For?", a prvog Oskara osvojili su 2020. godinu za pesmu "No Time to Die" iz filma o Džejmsu Bondu.

Dodelom glavne nagrade u Los Anđelesu je završena 96. dodela Oskara, kao i sezona dodele filmskih nagrada.

Film Zona interesovanja ili zastrašujuća banalnost zla ​​

Britanski film "The Zone of Interest" (Zona interesovanja), koji je osvojio u Los Anđelesu Oskara za najbolji strani film, prikazuje trivijalizaciju horora sa portretom komandanta Aušvica i njegove porodice koji uživaju u kući koja se nalazi sa druge strane zida koncentracionog logora Aušvic.

"Naš film pokazuje najgore od dehumanizacije", rekao je reditelj Džonatan Glejzer (Jonathan Galzer) dok je primao Oskara na 96. ceremoniji dodele u pozorištu Dolbi.

FONET / Fonet, AP
FONET / Fonet, AP

Film tokom kojeg se oseća neprijatnost, ne prikazuje sam logor ali stvarnost horora u susedstvu, nikad nije daleko. U filmu se čuju pucnjave, krici zatočenika, a u pozadini se vidi dolazak konvoja smrti. Porodica navlači zavese pred dimom koji se diže iz gasnih komora i uživa u bašti i bazenu, kao da se ništa nije dogodilo.

Film, snimljen na nemačkom jeziku, dobio je pet nominacija za Oskara.

Britanski reditelj je već osvojio Gran pri na prošlom Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu i tri nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA). Filmski kritičari hvale film, neki ga opisuju kao remek-delo, dok je nekoliko njih kritikovalo Glejzera što nije pokazao sam logor.

Više od milion ljudi, većinom Jevreja, ubijeno je u logoru Aušvic-Birkenau, najvećem sistemu koncentracionih logora koji su izgradili nacisti.

"Zona interesovanja" je naziv koji su nacisti koristili da opišu područje od 40 kvadratnih kilometara koje okružuje koncentracioni logor Aušvic.

Šta je obeležilo dodelu

Dodelu nagrade Oskar, 96. po redu obeležile su brojne zanimljivosti - od toaleta koje su nosile poznate ličnosti, preko nastupa do dešavanja iza bine.

Glumac Rajan Gosling koji je bio nominovan za najbolju mušku ulogu za film "Barbi" izveo je pesmu "Ja sam Ken" iz pomenutog filma u jarko ružičastom odelu sa šljokicama uz veliki broj igrača, dok je gitaru svirao Sleš iz rok benda "Gans end rouzis".

TANJUG / AP / Chris Pizzello (INVL)
TANJUG / AP / Chris Pizzello (INVL)

Kako piše Skaj njuz, tokom dodele uvek neko napravi neki lapsus, a ovoga puta to je napravio više puta nagrađivani glumac Al Paćino, koji je prilikom dodele nagrade za najbolju sliku proglasio pobednika i pre nego što je pročitao nominacije. To je navodi se napravilo zabunu među prisutnima i smtra se možda i jednim od najupečatljivijih trenutaka večeri.

TANJUG / AP / Jordan Strauss (INVL)
TANJUG / AP / Jordan Strauss (INVL)

Još jedan od momenata koji je obeležio veče jeste i što se poznati rvač i povremeno glumac Džon Kena pojavio nag na sceni.
On je uručivao nagradu za najbolji kostim, a pred publiku je izašao potpuno go, samo sa kovertom sa imenom pobednika koji je prekrivao njegove intimne delove.

PROFIMEDIA / Patrick T. Fallon / AFP
PROFIMEDIA / Patrick T. Fallon / AFP

Ipak, pre nego što je uručio nagradu, ogrnuo se zavesom.

Osim filmova i dobitnika Oskara, podjednako važna na dodeli je i moda, odnosno odabir toaleta poznatih zvanica. Iako nije bila ni nominovana za nagradu, Margo Robi je bila među najbolje obučenim glumicama, najpre u crnoj, a zatim u zlatnoj toaleti, kao i Ema Stoun koja se najpre pojavila u uskoj haljini mint boje, koju je nakon pucanja patenta zamenila za srebrnu toaletu.

TANJUG / AP / Jordan Strauss (INVL)
TANJUG / AP / Jordan Strauss (INVL)

Zapažene haljine imale su i glumice Amerika Ferera, Dženifer Lorens, Zendaja, Emili Blant, Mišel Jeo, Džejmi Li Kertis, Džulijan Hju, kao i haljine koje su nosile poznate ličnosti pozvane na žurku nakon dodele - Kim kardašijan, Kajli Džener, Metju Mekonahi sa suprugom, Džastin Timberlejk i Džesika Bil, Džef bezos i mnogi drugi.