Lični stav

Postekologija: Dubai, vašar klime

Dragan Jovanović | 6. decembar 2023 | 17:00
Postekologija: Dubai, vašar klime
NIN / Jugoslav Vlahović

Umro Henri Kisindžer, odjekuje planetom, pa i Srbijom! Dobro, bre, šta ako je umro?! Kako šta!? Krojio je politiku SAD više od pedeset godina! I, šta je skrojio, šta danas imamo? Zar Amerika u međuvremenu nije ratovala širom sveta, a i sada podržava Izrael u sukobu sa Palestincima? A Kisindžer je takve slične poslove radio još od Vijetnama, boreći se protiv širenja „komunističke napasti u Aziji“. A šta ćemo da radimo protiv širenja kapitalističke nemani koja se, evo, sve više širi po planeti?

Elem, Kisindžera nisam „mirisao“ još od Vijetnama, a tada sam, u znak protesta, sa ostalim brucošima iz Kapetan Mišinog zdanja učestvovao u protestima protiv SAD, tokom kojih je zapaljena Američka čitaonica usred Knez Mihailove. A prijavili smo se i kao dobrovoljci za rat u Vijetnamu, ali drug Tito se uprpio i nije nam dozvolio da napustimo zemlju.

Štaviše, godinu dana kasnije, 1968, kada su počele studentske demonstracije, Tito se sa bezbedne razdaljine, sa Briona, obratio naciji i rekao da su „studenti dobra omladina“, ali i da među njima postoji „deset odsto Vijetkongovaca“. Eto, tada mi se, pored Kisindžera, smučio i drug Tito. A smučili su mi se i svi oni koji, povodom Kisindžereve smrti, o njemu pevaju hvalospeve. Čak je i Putin izjavio da je Kisindžer bio „mudar državnik“, a on je, u stvari, bio jedan od stubova duboke države, smeštene u podzemlju Bele kuće u Vašingtonu.

Navodno je predskazao raspad Jugoslavije nakon Titove smrti. Pa što to nije sprečio?! A bio je, šatro, i protiv priznavanja Kosova kao države. E, sad, jedino što cenim kod Kisindžera je to što je doživeo sto i jednu godinu! To, baš, ne može svako!

Kao vodeća figura duboke države, Kisindžer je i započeo priču o klimatskim promenama. A u Dubaiju je prošle nedelje održan Samit o klimatskim promenama, na kome se pojavilo više od sto državnika sveta. I opet se naglabalo da će biti preko potrebno da se dalje zagrevanje planete zadrži na 1,5 stepeni Celzijusa, na šta je pristalo oko 200 zemalja još 2015. u Parizu. U suprotnom, ako bi se temperatura planete u narednih desetak godina podigla za pet Celzijusa to bi, jelda, bila ekološka katastrofa.

A ne treba biti baš mnogo pametan pa ukapirati - ako bi temperatura Zemlje i porasla za pet Celzijusa, to samo znači da bi zime bile kraće i blaže, te da bi zagađenja koja proizvode klasična, fosilna goriva bila manja. Širenjem priče o opasnosti od zagrevanja Zemlje, bogate zemlje hoće zapravo da prikriju strah od planetarne demografske eksplozije. Mada je neko izračunao, verovali ili ne, da bi – kada bi stajali jedan do drugog - svim stanovnicima Zemlje bila dovoljna i teritorija Istre.

K. G. Jung, moj guru iz Švice, na sve ovo kaže: „Ako se zagrevanje planete nastavi, uslovi za život će se poboljšati, naročito među siromašnijim narodima. E sad, možda će zbog topljenja lednika, primorski gradovi u Americi i Evropi biti ugroženi. Ali, Venecija, evo, vekovima vodi borbu sa vodom pa je i dalje jedan od najprimamljivijih gradova na svetu. Halabuka oko klimatskih promena treba samo zato da se zamagli plan o 'zlatnoj milijardi'“.

Uostalom, i predsednik Srbije je još iz Dubaija priznao da je njemu i ostalim državnicima tema klimatskih promena bila, maltene, sporedna. U kuloarima se više razgovaralo o Ukrajini, Gazi, pa i o Kosovu. Dubai je zapravo bio samo „vašar o klimi“, na kome se pričalo o svemu i svačemu.

Moja Crna ovde dodaje: „I meni više odgovara da zima što kraće traje, pa makar na Zemlji živelo samo milijardu mačaka!“

 

Tagovi