Lični stav

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Kao da je sve u redu

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 7. februar 2024 | 17:00
Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Kao da je sve u redu
NIN / Đorđe Kojadinović

Izbori su bili i prošli, a rezultate još ne znamo. Vlast se pravi da je sve sasvim u redu i, kao i uvek do sada, koristi dobro poznatu taktiku da izmrcvari protivnika i razvuče problem koliko god može da ga razvuče, sve dok ne bude toliko tanak da postane nevidljiv.

Gomila nepravilnosti, krađa glasova, postizborno prekrajanje izborne volje, samo su neke od stavki kolorita koje su obeležile naš minuli praznik demokratije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reče da izbori nikad u istoriji nisu bili čistiji i pošteniji, a sve posmatračke misije listom tvrde da su neregularnosti bile tolike da je upitan opšti legitimitet izbora, dakle najveće u istoriji Srbije.

„Pa šta?!“, rekao bi inače predsednik, ali sada ne može jer je malo više u defanzivi pošto zna da svi znaju šta je radio prošlog decembra i ne može baš toliko da bude kočoperan. Najavljivao je onomad pompezno da će objaviti čitav elaborat o mešanju jedne moćne zemlje u izborni proces, ali očito je i sa tim negde zapelo, pa više to „pismeno“ ni ne pominje, tako da će izgleda za tu „informaciju“ ostati uskraćeni i građani Srbije i ta zemlja koja se, kao, mešala.

U međuvremenu se već počelo sa licitiranjem imena novih ministara u budućoj vladi, kao da nije krajnje upitnog legitimiteta i kao da je zaista bitno ko će biti ministri. Tako se kao potencijalni ministar vojni pominje Vladimir Orlić, novi premijer bi trebalo da budu ili Miloš Vučević ili Siniša Mali, Ana Brnabić bi sa aktuelne laganica pozicije premijerke mogla da zglajzne u pakao Skupštine Srbije na mesto predsednice parlamenta, Danica Grujičić figurira kao nova-stara ministarka zdravlja, jer se, jelte, odlično pokazala na toj poziciji. I to su otprilike svi najozbiljniji kadrovi kojima Aleksandar Vučić trenutno raspolaže. Pa sad vi vidite gde smo ako je Orlić najozbiljniji kandidat za jedan od najozbiljnijih resora u državi.

Priča se i da će Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika prići Srpskoj naprednoj stranci, pa možda i Milicu Zavetnicu uskoro vidimo kao ministarku, iako je narod na izborima jasno rekao da je ne želi i da, kako je sama Milica rekla, građani nisu spremni za nacionalno okupljanje. Ali nema veze, koga još briga za izbornu volju građana, niste me želeli, ali ta-da, evo mene opet!

U Skupštini Srbije je već na konstitutivnoj sednici stanje bilo nalik ratnom, opozicija je tražila hitno poništavanje izbora, obezbeđenje ih je trkeljisalo kao da su teroristi, izgleda da su čitali Informer koji je najavljivao da će đilasovci, pa i Đilas lično, uneti suzavac u parlament. Sve u svemu, jedna idilična prolećna atmosfera koja sasvim priliči zemlji koja za sebe tvrdi da je evropska, demokratska, pristojna i u mnogo čemu bolja od svih. Nažalost, u tu priču više ne veruje ni naivna i tolerantna Evropa,  jer su čak i oni videli da je kraduckanje - kopirajt baj Velja Ilić - ovog puta preraslo u krađetinu epskih razmera. I ne postoji taj toliko veliki tepih pod koji bi ona mogla da se spakuje, a da se ne vidi.