Magazin

Učesnici festivala uperili su desetine lasera u putnički avion - nikada to ne radite!

Biznis Insajder | 23. april 2024 | 13:33
Učesnici festivala uperili su desetine lasera u putnički avion - nikada to ne radite!
PROMO / @ariaestef1/Tiktok

Na društvenim mrežama trenutno kruži viralan video snimak na kojem se vidi kako stotine posetilaca jednog festivala u Meksiku upire lasere u putnički avion koji im preleće iznad glava. Ipak, upiranje laserima u avione predstavlja ozbiljnu pretnju pilotima, a kazne i posledice su ogromne.

Na videu se jasno vidi da su moćni laserski zrac bili upereni u putnički avion koji je leteo iznad jednog festivala pirotehnike u meksičkom gradu Tultepek. U roku od nekoliko sekundi, ceo avion bio je obasjan jezivim zelenim zdracima, prenosi Biznis Insajder.

Širom sveta usledile su burne reakcije, jer su ljudi bili zaprepašćeni ponašanjem posetilaca tog festivala. „To nije smešno i ilegalno je“, glasi jedan od komentara ispod viralnog video snimka.

Opasnost od lasera

Upiranje lasera u avion je ozbiljna sigurnosna pretnja. Namerno uperiti laser u avion je protivzakonito u mnogim zemljama sveta jer laser može da ugrozi preglednost i vid pilota koji u tom trenutku može da prevozi stotine putnila.

Američka agencija za kontrolu vazduhoplovstva je zabeležila preko 13.304 incidenta u avijaciji izazvana laserom.

Još uvek nije poznato da li policija ispituje ko stoji iza ovog pokušaja obaranja aviona, kao ni da li se avio kompanija žalila na ugrožavanje bezbednosti u vazduhu. Kazna u Americi za ovakvo ponašanje je preko 11.000 dolara za prvi prekršaj, a i preko 30.000 dolara za višestruko kršenje pravila. Za najozbiljnije incidente kazna je i do pet godina zatvora.

 

Godišnji Međunarodni festival pirotehnike održava se u tom meksičkom gradu, s obzirom na to da Tultepek predstavlja centar tamošnje industrije vatrometa. Svake godine festival ima oko 100.000 posetilaca, koji imaju priliku da vide najneverovatnije vatromete.

PROMO / @ariaestef1/Tiktok
PROMO / @ariaestef1/Tiktok

Upiranje lasera na avione je zabranjeno u većini država širom sveta, i kazne za to su velike. Sabrina Džonson, pilotkinja koja leti od svoje 14. godine, detaljno je u jednom snimku opisala koje su opasnosti i posledice usmeravanja lasera u avion.

„Ako mislite da je smešno da usmerite laser u avion, nije. Dakle, to je u suštini kao zeleni laser koji jako svetli, i tako može da zaslepi pilota“, rekla je Džonson.  

Tagovi