NIN-ova nagrada Iz arhive

Živojin Pavlović - "Lapot"

NIN | 21. novembar 2023 | 14:55
Živojin Pavlović - "Lapot"
NIN / Mitar Mitrović

Nedostaje podatak o broju objavljenih romana a u užem izboru našlo ih se pet: Živojin Pavlović: "Lapot", Miroslav Josić Višnjić: "Pristup u kap i seme", Antonije Isaković: "Miran zločin", Danko Popović: "Udovice", Miroslav Savićević: "Kraj stoleća Kasiopeje", Svetislav Basara: "Mongolski bedeker".

Žiri u sastavu Slavko Leovac (predsednik), Miroslav Egerić, Pavle Zorić, Čedomir Mirković i Marko Nedić svoju odluku doneo je većinom glasova.

Recenzija: Lapot (Srpska književna zadruga)

Lapot, drevni srpski ritual javnog ubijanja i žrtvovanja starih, poslužio je piscu kao metafora za roman. Autor je zabeležio neobičan običaj u Timočkoj krajini da se ljudi mučki ubijaju, jer više nisu od koristi.

NIN/Dobitnici
NIN / Dobitnici

O autoru

Živojin Žika Pavlović (1933 - 1998) bio je srpski književnik, reditelj crnog talasa jugoslovenskog filma, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Sa dvadeset pet godina režirao je svoj prvi amaterski filma Ljuba Popović (1958). Tri godine kasnije završio je svoj prvi igrani film Žive vode iz omnibusa Kapi, vode, ratnici (1962). Za ovaj film, Pavlović je dobio prvu od mnogobrojnih nagrada (specijalna nagrada žirija na filmskom festivalu u Puli). A nagrada filmskih kritičara na festivalu u Katargi 1965. godine za film Neprijatelj, bila je prva međunarodna nagrada koju je dobio.

U svojoj tridesetoj godini objavio je prvu zbirku pripovedaka Krivudava reka. Njegov prvi roman Lutke, objavljen je 1965. godine. Za to delo, Pavlović prima prvu od mnogobrojnih nagrada za kreativno spisateljstvo (nagrada Isidora Sekulić 1967. godine). Živojin Pavlović snimio je 15 filmova i objavio 32 knjige.

NIN/Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović