Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.11.2022. 06:07
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Панел дискусија Упознај не суди одржана у Лесковцу
Охрабрити Роме да штите своја права

Истраживања доказују да дискриминација у Србији постоји, а да су дикриминацији најизложенији Роми. То потврђују и случајеви физичког насиља изазвани предрасудама и стереотипима на националној основи, каквих је у последњих неколико година било у Лесковцу и околини, али и у целој Србији. Зато је веома важно радити на кампањама против дискриминације и отклањањању појава попут сегрегације у школама. Србија има неопходне законске основе и механизаме за борбу против дискриминације Рома, али се они не примењују у довољној мери - закључено је на панел дискусији Упознај, не суди! одржаној данас у Лесковцу, у Центру за стручно усавршавање у образовању.
Дискусија у Лесковцу трећа је у низу панел дискусија у оквиру ове кампање чији је циљ подизање свести о проблему дискриминације Рома и подстицање на адекватно реаговање и превенцију. Носилац кампање је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а реализатор Удружење грађана “Тернипе” уз подршку пројекта Немачке развојне сарадње Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.
“Иако је извештај Однос грађана и грађанки према дискриминацији у Србији из 2019. показао да 79 одсто испитаника сматра да дискриминација не сме да постоји без обзира на то о којој се групи грађана ради, приметно је да испитаници најчешће нису свесни шта дискриминација заиста значи и како се испољава. У јужној Србији, где живи највећи број Рома, забележени су екстремни случајеви дискриминације Рома, а извештај показује да управо испитаници који живе у јужној и источној Србији у најмањем проценту (13одсто) виде Роме као угрожену групу. Са друге стране, већина Рома, према истраживању Перцепција Рома према дискриминацији, не познаје механизме заштите против дискриминације. Ова два податка јасно указују да је истовремено потребно радити на освешћивању грађана о томе шта је дискриминација и на едукацији Рома где и како могу да потраже заштиту”, рекао је на почетку панела Петар Антић, пројектни менаџер пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији, који спроводи ГИЗ.
“Један од разлога због којих се многи случајеви дискриминације Рома не процесуирају је и страх самих Рома да дискриминацију пријаве. Пенели попут овог и друге активности које предузимамо усмерени су управо ка томе да Роме охрабримо да штите своја права, али и да подстакнемо институције да доследније приступе решавању случајева дискриминације”, објаснила је Радмила Нешић, председница Удружења грађана ”Тернипе'” и чланица Алијансе против дискриминације Рома. Нешић је објаснила да кампања Упознај, не суди! обухвата и подизање капацитета средњошколаца у превенцији дискриминације и подршку у организовању локалних акција усмерених ка сузбијању стереотипа према Ромкињама.
На почетку панел дискусије приказан је кратки филм у ком су обједињени делови извештаја електронских медија о случајевима насиља и дискриминације који су се догодили у последњих пет година у Лесковцу и околини. Током панела и дискусије разматрани су конкретни случајеви дискриминације Рома и школа које похађају углавном или само Роми попут школе “Петар Тасић” у Лесковцу.
“Проблем дискриминације и сагрегације у школама у Србији није новијег датума, али то не значи да је то оправдање за ове појаве. Србија већ дуже време има законодавни оквир који забрањује дискриминацију, а спровођење тих законских мера током последњих неколико година подржано је и одговарајућим правилницима који прописују начин поступања школа и њихових управа у случајевима дискриминације. Верујем да је веома важно што је недавно по први пут уведена и обавеза школа да активно раде на превентивним активностима у спречавању дискриминације и стварању толерантне средине. У спровођењу тих мера биће веома значајно да школе имају подршку локалне средине,“ рекла је током дискусије Весна Дасукидис, Републичка просветна инспекторка Одељења за инспекцијеске послове Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
На панелу је учествовала и координаторка за ромска питања, Александра Стојановић, која је изјавила да Лесковац има механизме борбе против дискириминације, Савет за безбедност и бесплатну правну помоћ за Роме и да се на решавању проблема ради. Представница невладине организације “Праксис”, Марија Дражовић, истакла је да проблем у спречавању и решавању проблема сагрегације у школама, попут школе „Петар Тасић“ у којој Роми чине 90 одсто ђака, лежи у имплементацији закона и мера које постоје.
Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Горан Весић заменик градоначелника Београда

Биће новогодишње расвете, спремамо се за дочек и желимо да га организујемо, али доктор (епидемиолог Предраг Кон) ће одредити ко ће да пева.

Прочитајте све мисли
bg