Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   30.06.2022. 12:24
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
In memoriam Стојан Дрчелић

Није лако изрећи овакву тврдњу, али одласком Стојана Дрчелића српско новинарство изгубило је једног од најбољих.

Велики дар, а можда још већу енергију унео је најпре у редакцију Вечерње новости. Као почетник, право са улице, крчећи и понекад дрско тражећи свој пут, од хонорарца, преко приправника до уредника. Како су деведесете смањивале простор медијских слобода и новинарског професионализма, тако се сужавао простор и за Стојана. Спас је нашао у редакцији франкфуртских Вести, где је, заштићен даљином дијаспоре, могао да уложи свој новинарски таленат.

И у каснијем периоду као да је Дрчелина каријера врло блиско пратила све што је преживљавало српско новинарство. Као новинар и уредник, био је део велике редакције Блица и престижног НИН-а, радио је и у Пресу (и учествовао у покретању Недељника), једно време у Куриру, а на крају – и то се чинило као најмирнији део његове каријере – у порталу и дневном листу Нова.

Много редакција, велика енергија у покретању нових издања, огроман стрес у гашењу неуспешних. Вечита битка са моћнима и онима који би да то постану, то је тако познат опис српског журнализма. То троши човека (и редакције), посебно оне који возе под пуним гасом, а Дрчела није знао да успори. Непристајање на лажне ауторитете, на стеге и забране, то је мото Стојанове каријере од најранијих дана. Већ прву редакцију напустио је после оштрог сукоба са замеником главног уредника; другу у неразумевању са власником фирме. Стојан је своје ставове бранио не само речима, већ још више делима и за то је плаћао високу цену. Свесно, рекао бих. Јер статус или став, одлучујемо сами.
После 35 година у новинарству, дужни смо да Стојана Дрчелића запамтимо бар по три улоге. Као уредник, био је луцидан и широког захвата. Изванредног осећаја за људску причу, посебно за малог човека, појединца у судару са системом. Ту је позицију добро познавао и живео је. Подржавао је младе, охрабривао њихов напредак. Није чудо што су друштвене мреже пуне искрене захвалности људи којима је дао први посао, радну књижицу, прилику да раде и напредују. Јер Стојан се није бојао конкуренције паметних, дапаче, неговао је и заливао.

Као колумниста, завређује место једног од најбољих пера српског новинарства. Са изванредним даром да запази детаљ, са способношћу да извуче поенту, на крају са талентом да све изрази кроз изненађујућу метафору. Његовим поређењима често смо се грохотом смејали, мада му теме и поруке нису биле нимало забавне. Супротно од тога. Дрчелић је гађао тамо где боли. И највише оне који нису навикли да их гађају.
И сав тај дар не би био вредан помена да га није увек и на сваком месту пратио став. Био је мерна јединица карактера, новинара који не клечи, не само пред моћником, већ ни пред вишим уредником и власником. Новинар клечи и моли се само пред чињеницама. Зато Стојан није ишао у лов на ситну дивљач. Пуцањ из сачмаре, па кога зрно погоди... не приличи човеку овако дрчног презимена. Дрчелић је гађао капиталне примерке. Предводнике крда и оне са најјачим роговима. Јер је и сам био такав, капиталац међу новинарима.

Лака ти земља, драги Стојане, и хвала ти за све што си дао српском новинарству, породици, колегама и пријатељима.
Александар БојићАлександар Бојић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка МУП, о наводима да је организовала завереничку групу

Верујте ми да умало заједно и мождани и срчани удар нисам добила због тих навода... Мени је срце препукло. Буквално. Ја толико дивљење и поштовање осећам према њему (Вучићу) да је мени то нанело толики неизрецив бол. Тај човек је мој идол, ја не знам како то досад није већ очигледно јасно. Мој идол! Ја сам поносна на њега. Поносна што нас он води као председник. Какав је то патриота, генијални лидер…

Прочитајте све мисли
bg