Arhiva

Odmazda nad medijima

P. Popović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 26. oktobar 2016 | 19:39
Odmazda nad medijima

Foto AP

Vanredno stanje upravo je produženo na još tri meseca, kako bi se dobilo vremena za potpuno razotkrivanje mreže organizatora puča. Predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je još letos da će se obračunati sa svima koji su se okrenuli protiv svoje zemlje. Prema podacima turske Asocijacije za ljudska prava do sada je zatvoreno 984 privatnih škola, 15 univerziteta, 1.225 udruženja, 104 fondacije i 35 bolnica.

Ništa bolje nisu prošli ni mediji. U pritvoru je završilo 90 novinara, više od 2.500 dobilo je otkaz, oko 800 njih je moralo da vrati pres-kartice, te su tako onemogućeni da rade. Mnogi su mediji ugašeni 45 novina, 15 magazina, 18 TV stanica, 23 radio-stanice, 29 izdavačkih kuća i tri novinske agencije.

Vlast ne odustaje od namere da se obračuna sa imamom Fetulahom Gulenom, optuženim za organizaciju puča i potera za njegovim, stvarnim ili navodnim, saradnicima ne prestaje. Niko se više ne oseća sigurnim. Iz Berlina je upravo stigla vest da je od letos 35 osoba, turskih diplomata i članova njihovih porodica, zatražilo azil u Nemačkoj.

Evropski lideri upozoravaju Ankaru da poštuje ljudska prava i slobode, ali turski zvaničnici nemaju mnogo razloga da se pravdaju Briselu. Brisel, sa druge starne, ima mnogo razloga da bude obazriv prema Ankari. Upravo je najavljeno da će Turska pustiti izbeglice ka EU, jer se evropska strana ne pridržava dogovora.