Arhiva

Štednja traži sigurnost

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 26. oktobar 2016 | 20:23
Štednja traži sigurnost


Kakva su vaša očekivanja u predstojećoj Nedelji štednje?

Očekujem da će ovogodišnju Nedelju štednje u Srbiji obeležiti nešto drugačija ponuda banaka. Usled pada kamatnih stopa banke će kreiranjem inovativnih proizvoda štednje pokušati da privuku nove deponente. Takođe moramo napomenuti da je štednja građana svake godine veća u proseku za oko 550 miliona evra, što govori o poverenju u domaći finansijski sistem bez obzira na kretanje kamatnih stopa.

Koji vid štednje je najtraženiji od strane građana?

Štednja u Srbiji još od 2001. godine beleži konstantan rast. Takođe, štednja u dinarima je u porastu, što govori da su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje veoma atraktivne, tako da očekujem da će početak Nedelje štednje potvrditi povratak poverenja građana u domaću valutu odnosno da će dugo najavljivana dinarizacija štednje biti sve dominantnija. Ukupna štednja građana na kraju 2015. godine iznosila je 1.059 milijardi dinara, od čega je 45,4 milijarde u dinarima, dok je ostatak bio u devizama. Na kraju avgusta tekuće godine ukupna štednja iznosila je 1.099 milijardi dinara, od toga u dinarima 48,1 milijarda.

Kada je u pitanju tema štednje, uveliko se govori o tome da građani treba da pored odabira najviše kamate, dobro obrate pažnju i na ostale informacije, koji bi bio Vaš dodatni savet, odnosno šta biste izdvojili kao detalj po kome građani najbolje mogu odabrati banku kojoj će pokoniti svoje poverenje?

Građani bi trebalo da izaberu banku sa ciljem da osećaju punu sigurnost za svoj štedni ulog. Savetovao bih svim deponentima da pre nego što donesu odluku o bilo kom obliku štednje i visini kamatne stope na štedni ulog, obrate pažnju na nekoliko osnovnih pokazatelja koji dovoljno govore o poslovanju i stabilnosti izabrane banke, a samim tim i o sigurnosti štednje. Snaga kapitala banke, racio adekvatnosti kapitala tj. odnos između kapitala i rizične aktive (regulatorni minimum 12%; Aik Banka 34.5%), su neki od osnovnih parametara koji su dostupni građanima na sajtu Narodne banke Srbije, a koji u dovoljnoj meri govore o poslovanju banke. Sve ove, kao i mnoge druge kriterijume ispunjava AIK Banka, koja je već dugi niz godina prvi izbor velikom broju građana kada je reč o štednji i koja će se potruditi da i ove godine izađe pred sve građane sa veoma interesantnom ponudom u nedelji štednje.

Kakvu ponudu je AIK Banka pripremila za ovogodišnju nedelju štednje?

AIK Banka je za potencijalne i postojeće klijente pripremila novu ponudu, prvenstveno u vidu oročene štednje na 14 meseci, sa isplatom kamate unapred. Prednosti ovog proizvoda su jednostavnost, transparentnost i isplata kamate unapred. Ukoliko klijent oroči 10.000 EUR na period od 14 meseci, kamatna stopa iznosi 1,01% na godišnjem nivou, što znači da neto isplaćena kamate unapred, za oročeni period, iznosi oko 100 EUR.

Takođe, AIK Banka je za potencijalne i postojeće klijente pripremila ponudu oročene štednje na 36 meseci, sa atraktivnom kamatnom stopom koja iznosi 1,2% godišnje. Isplata kamate se vrši nakon isteka oročenja, a u slučaju da klijent po isteku 30. meseca odluči da prevremeno podigne svoj štedni ulog, i ovde izlazimo u susret svim klijentima, tako što neće biti drastično penalizovani, već će Banka isplatiti kamatu u visini od 1% godišnje.

Za kraj, moram još jednom da napomenem da nam je na prvom mestu pružanje ogromne sigurnosti svim štedišama, a to nam upravo omogućava visoka kapitalizovanost, odnosno 440mio eur kapitala tj. snaga kapitala AIK Banke. Jer sigurna štednja se na kraju uvek isplati.