Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   20.07.2019. 04:38
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Жена која суди

Као човек прошлог века, који се слабо сналази на интернету и на друштвеним мрежама, захвалан сам читатељки Д. П. која ми је послала податке о језичкој дискусији на сајту „Бета Инсајдер“ (ту сам тек потпуни аутсајдер), поновљеној, ако сам добро разумео, и на сајту листа „Данас“. Ту је објављена вест под насловом „Суткиња Прекршајног суда претучена у судници“, а реч суткиња понавља се и у тексту. После тога међу читаоцима развила се бурна дискусија око тога да ли жену на положају судије треба звати суткиња, судиница, судијиница, или можда напросто оставити облик судија, исто као и за мушкарца.

Ово последње решење изгледа да се најчешће користи у дневној штампи, где редовно читамо „Судија је одбацила тај захтев“, „Претходни поступак је водила судија та и та“ и слично. Именица се ионако завршава на „а“, па зашто не би била и женског рода? Можда је то стварно и најбоље решење, али ни оно није без својих тешкоћа. Наш језик није склон ономе што су стари Грци називали „епицене“ – именице које су у истом облику за оба рода. Мада наше граматике не признају -ија као посебан суфикс мушког рода, десетине именица с таквим завршетком, претежно турског порекла, стварају утисак да такав суфикс постоји. Такве су ђувегија, харамија, пустахија, комшија, ћурчија, месија, затим оне безбројне с турским наставцима -џија и -лија, да и не помињемо имена као Алија и погрдне називе као балија.

У говору најчешће чујемо суди(ји)ница, али ту се јавља она двосмисленост из патријархалних времена коју знамо по Нушићевој „министарки“, по разним „капетаницама“ и слично: суди(ји)ницом би се најпре звала ’судијина жена’. Само такво значење дато је у Матичином шестотомнику, у тому који је објављен 1976. године, као да у то време још није било жена судија. У једнотомнику из 2011, за дивно чудо, нема ни суди(ји)нице ни суткиње. У приручнику „Род и језик“, који су у Новом Саду 2009. објавиле Свенка Савић и још три њене колегинице, суткиња је дато као главни облик, уз могуће варијанте као госпођа судија, судијиница, судијка, судитељка и друге. У црногорском „Регистру занимања, звања и титула жена“ Сање Мијушковић (2013), у издању Министарства за људска и мањинска права, предлаже се само суткиња. После свега – одлучите сами, али рекло би се да суткиња има предност.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Кадри Весељи, председник косовског парламента, политичарима из Ајове

Бог благословио Америку, Ајову и Косово.

Прочитајте све мисли
bg