Јесмо ли сви - за ријалити


Друштво судија је против уласка њихове бивше колегинице у „Задругу 2“. Ипак је занимљивије шта о томе мисли бивши министар информисања, за чијег је мандата Снежана Илић као помоћник министра правде кажњавала независне медије

Пензионисани судија Првог основног суда у Београду Снежана Илић једна је од најхрабријих жена у Србији! Осим ако није ни свесна да је својим поступком заправо свима показала да више верује Жељку Митровићу него Александру Вучићу. Јер, таман када је председник Србије обећао да ће јој већ од новембра пензија бити већа него икада, она је прихватила понуду власника Пинка и решила да уђе у његов „бајковити имагинаријум“. Друштво судија Србије апеловало је на бившу колегиницу да преиспита одлуку о уласку у „Задругу 2“, изразило забринутост и оценило да би улазак једног, па и бившег судије у такав ријалити могао да наруши углед свих запослених у српском правосуђу.

Иако немам никакве везе за правосуђем, осим што повремено, по службеној дужности, морам да се појавим у судници како бих одговорио на оптужбе Небојше Стефановића или Маријана Ристичевића, потпуно разумем бојазан Друштва судија. Ма и мене је страх у каквом светлу би их могла гледаоцима Пинка представити бивша колегиница, која је пре тачно 20 година, док је Слободан Милошевић још био на власти, била помоћник министра правосуђа задужена за прекршаје и то некако баш у време када су по Закону о прекршајима кажњавани независни медији. И, гле, какве ли случајности, баш у то време министар информисања био је Вучић.

Друга је случајност што је Снежана Илић била помоћник Драгољубу Јанковићу. Он је био члан Главног одбора ЈУЛ-а, чији је портпарол некада био актуелни министар одбране Александар Вулин, а пре него што је постао министар правде у другој влади Мирка Марјановића, Јанковић је био председник Првог општинског суда. И, гле случајности, медији су тада писали да је баш он поништио победу коалиције Заједно на локалним изборима у Београду 1996.

Када се свему дода чињеница да Снежана Илић 2009. није реизабрана за судију, јер је лоше оцењена због великог броја укинутих пресуда, стиче се утисак да бољег „играча“ ријалити Србија није могла ни да сања. А то пак значи и да је Друштво судија оправдано забринуто. Мада, руку на срце, тешко да ће једна пензионисана суткиња нанети већу штету српском правосуђу од неких активних који ћуте, трпе притиске, удовољавају свим захтевима извршне власти и суде како им се суфлира. Због таквих судија понекад имам утисак да је цела Србија својеврсни ријалити и да је добро док улоге дели Жељко Митровић, и то само онима који на то сами пристају. Шта ће бити ако нас сутра нико ништа и не буде питао? А све уз образложење да – народ то тражи.

А зна се шта народ тражи и воли. Ко не верује нека погледа резултате избора у Мајданпеку. Додуше, неки необавештени странац прошле среде био би сигуран да је то била кампања за опште или бар председничке, а не за локалне изборе. Тим пре што је Вучић локалном становништву причао о суфициту у буџету, повећању плата и пензија, новим путевима и радним местима и обећавао да ће учинити све да уђе у историју као човек који је решио историјски сукоб Срба и Албанаца на Косову... А онда је, опет случајно, у петак, док је трајала предизборна ћутња, објављено да ће Кинези преузети РТБ Бор, у чијем саставу послује и Рудник бакра Мајданпек.

И док цепидлаке гунђају да је по ко зна који пут прекршио Устав, да се није понашао као председник свих грађана, већ као председник СНС-а, Вучић ће од сада у Мајданпеку имати двотрећинску већину, 24 од 31 одборника. Тако се, корак по корак, спрема терен и за неке будуће парламентарне изборе, на којима ће му циљ бити већина довољна за промену Устава. Да не мора више да га крши.

И само да се зна, није опозициони Савез за Србију у Мајданпеку остао испод цензуса зато што није ни могао да учествује на изборима (одржани су истог дана када и оснивачка скупштина Савеза), већ зато што грађани знају да председник има решење за све. Када се на Коридору 10 обруши брдо, он нареди да се сруши – брдо.

Уосталом, зар мислите да је водитељ страначке промоције у Доњем Милановцу направио лапсус када га је најавио као председника „српске напредне Србије“?Милан Ћулибрк