Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   16.07.2020. 05:43
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Гостовати некоме

Кад се језичка недоумица јави у области спорта, очекујете да ће питање о томе најпре поставити мушкарац. Ипак, ни то правило није без изузетка. На конструкцију у наслову скренула ми је пажњу колегиница с моје бивше катедре, једна од најбољих професорки на Филолошком факултету, ауторка серије уџбеника и више књига о примењеној лингвистици. Објаснила ми да овакво питање поставља зато што прати све области језика, а вероватно није без утицаја и чињеница што има два сина, шампиона у веслању.

Питање је следеће. Зашто последњих година, уз глагол гостовати, новинари готово редовно име домаћина наводе у дативу („Нишки Железничар је гостовао Вардару“, „АЕК гостује Бајерну“, „Кошаркаши из Лучана ће гостовати Спартаку“)? Доскора је било уобичајено да се каже да неки тим гостује код Вардара, код Бајерна, код Спартака, или да се наведе град у коме се игра (гостује у Скопљу, у Минхену, у Суботици).

Гледање у речнике не помаже много: они само наводе да поред старијег значења „бити гост у нечијој кући“ глагол гостовати значи (о уметницима, глумцима, певачима) „наступати у другом месту или пред другом публиком“, а о спортистима „играти утакмицу у другом граду или другој земљи“. Из датих примера обично се не види којим граматичким обликом је означен противник. Граматике, опет, кажу нам да је датив падеж индиректног објекта, што значи да означава однос према неком бићу, предмету или радњи, како позитиван (дати, поклонити, помоћи, захвалити, веровати, бити одан некоме), тако и негативан (противити се, одупрети се, пркосити, судити, сметати, узети, отети, украсти нешто некоме).

Чини се да спортски новинари избегавају уобичајену конструкцију са „код“ јер им се чини да је преблиска основном значењу именице гост, као да „Партизан је гостовао код Валенсије“ значи да су Шпанци дочекали „црно-беле“ на аеродрому, одвезли их у хотел, частили их вечером и вином, а да утакмица није ни поменута. Можда ће гостовати с дативом сасвим преовладати у спортском речнику. Ако тако буде, немамо стварног разлога да ту иновацију осуђујемо, утолико пре што гостовања глумаца, певача, музичара нису језички проблематична. Они ће и даље гостовати у неком граду, у датом позоришту или концертној сали, где ће имати публику, а не неког противника који изазива граматичке проблеме.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Мартиновић, шеф скупштинских напредњака

Тај карикатуриста је ударио шамар целом српском народу, јер знам ја, а и ви сви, кога на тој карикатури представља Хитлер, а том човеку је побијена цела породица у време Другог светског рата.

Прочитајте све мисли
bg