Arhiva

Taktika je zakon

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 13. novembar 2003 | 16:30
Taktika je zakon

Bio je derbi! Kod nas se, u stvari, tako naziva glavna utakmica našeg klupskog fudbalskog šampionata - ono kad igraju “Crvena zvezda” i “Partizan”, jednom u jesen i drugi put na proleće. Važna utakmica “derbi”, zapravo je dobila naziv po lordu Derbiju i pravilno se izgovara “darbi”, mada se ovaj naočiti Englez prevashodno bavio rasnim konjima koji bi u trećoj godini od rođenja galopirali “trku života”. Toliko o našem saznanju “derbiju” iliti “darbiju”.

Naš fudbalski derbi, naravno, nije krasila “trka života”, mada smo često skloni ovoj tvrdnji, već igra s loptom i rivalstvo fudbalskih klubova “Crvene zvezde” i “Partizana”. Mnogi sportski hroničari u nas tvrde da ovaj derbi ima glasovitost svetskih razmera. To što nas ne prenose svetske televizijske stanice, njima služi na čast. A mogli su da su znali! Jedno je sigurno, minulog sunčanog vikenda, na stadionu “Crvene zvezde”, bilo je prisutno 50 000 gledalaca (za opštu pohvalu), postignuta su tri gola, na radost pristalica kluba domaćina i na ogorčenje pristalica “Partizana”, jer sve tri lopte završile su u njihovoj mreži. Na kraju se ambijent, omiljena reč izveštača sa “derbija”, pretvorio u skandal, zahvaljujući pristalicama poraženog tima, a što nije pojava svetskih razmera.

Polomljeno je ili zapaljeno 1 500 plastičnih stolica na južnoj strani tribina stadiona i napravljena materijalna šteta od 30 000 evro novčanica. Dan docnije “provaljeno” je da je u tunelu koji vodi do svlačionica došlo do kontakta, bliske vrste, između igrača dva tima. Da li je upotrebljena “plemenita veština”, iz objektivnih razloga izveštači nisu bili u mogućnosti da potvrde “tunelsku priču”. Ushićenje i među sportskim novinarima bilo je toliko veliko da su igru na terenu čitaocima prezentirali kao nešto neviđeno u proteklih deset i koju godinu više. Oni “nesrećnici” koji nemaju visoko mišljenje o našem fudbalu i nisu bili prisutni na stadionu, mogli su samo da zamisle da se, u stvari, ovakav “derbi” nikada ranije nije odigrao na ovim prostorima.

Krivci za incident (samo navijači) bili su brzo “ulovljeni” i po kratkom postupku dobili od 15 do 30 dana za spremanje zimnice u Padinskoj skeli. Predstavnika policije i žandarmerije bilo je kao pečuraka posle kiše na stadionu i u okolnim parkovima, u ulici LJutice Bogdana, i nije im bilo teško da se organizuju. Omogućio im je to novi zakon o sportu. Dalje od toga više se nije moglo, zaključili su. Neke usijane glave dobile su pendrek, malo po leđima, malo po produženom delu leđa. Klubovi su ostali neoštećeni. I zašto bi - štiti ih zakon?! U “Crvenoj zvezdi” kažu da je sve osigurano, u “Partizanu” da takav izliv nežnosti i pripadnost klubu ne mogu oni da kontrolišu. U Fudbalskom savezu zajednice SCG tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti, a u Zajednici prvoligaša, koja vodi takmičenje da će se upravljati prema zakonu kada sagledaju sve relevantne dokaze. Ili, dok magarac ne sačeka prolećnu travu... Onda, po već viđenom scenariju, sledi revanš s onu stranu Topčiderskog brda.