Arhiva

Svestrani stvaralac

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 7. avgust 2013 | 22:27
Svestrani stvaralac


Milan Pališaški (Bačka Palanka, 1927) spada u red naših najistaknutijih stvaralaca druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma, sa posebno naglašenom delatnom svestranošću i impresivnim obimom ukupnog opusa. Početak njegove profesionalne karijere obeležen je u punom smislu spektakularnim rezultatima. Skoro paralelno radu na diplomskom projektu 1953, Pališaški sa kolegama Zoranom Petrovićem i Stevanom Bravačićem učestvuje na konkursu za idejno rešenje Beogradskog sajma i u konkurenciji najistaknutijih jugoslovenskih arhitekata dobija otkupnu nagradu. Sledi ubrzo druga nagrada na konkursu za Slaviju, a već naredne godine veliki svejugoslovenski konkurs za idejno rešenje Trga republike biva završen pravim trijumfom istog tima mladih arhitekata proširenog kolegom Slobodanom Janjićem. Nažalost, njihovi projekti, kao i mnogi drugi pripremani za ove trgove, ostali su samo na papiru.

Posle prvih timskih uspeha Pališaški, obdaren majstorstvom u svim vidovima projektantskog procesa, odlučuje se za individualni rad. Članstvo u ULUPUDS-u, u čijem je osnivanju učestvovao, obezbedilo mu je status slobodnog umetnika koji je on do danas zadržao.
Pošto je ovaj osvrt namenjen prikazu monografije nemoguće nam je da se opširnije bavimo osvrtom na mnogobrojna pojedinačna dela, pa ćemo čitaoce samo uputiti na autorova najpoznatija ostvarenja u Beogradu. Tu bismo svakako svrstali uređenja unutrašnjih prostora Etnografskog i Muzeja primenjene umetnosti, enterijer obnovljenog Narodnog pozorišta i podzemne stanice kod Vuka, a od objekata elegantnu vertikalu SAT u Sremskoj ulici.

Tekstualni segment publikacije čine izvrsni analitički uvodnik Slobodana - Giše Bogunovića i nešto opširniji uvid u delo Pališaškog dr Đure Kojića, dok se na završnim stranicama nalaze, pored izuzetno zanimljivih biografskih sećanja samog autora i fotografija iz ličnog albuma, objavljeni napisi o njegovim delima iz pera istaknutih imena naše arhitektonske scene.

Okosnicu monografije čine fotografski i grafički prikazi obimnog autorovog stvaralaštva podeljeni na poglavlja: Arhitektura i urbanizam konkursi; Stambene zgrade i kuće; Unutrašnja arhitektura; Izložbe i sajmovi; Projekti po porudžbini; Nameštaj; Grafika; Akvareli. Već iz ovog nabrajanja vidi se koliko u ovoj izvanredno uređenoj i grafički opremljenoj publikaciji čitaoci mogu da detaljno sagledaju stvaralački i privatni portret ovog našeg vrsnog i svestranog umetnika.