Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   29.05.2023. 07:43
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
МУЗИКА
Самоодбрана уметности

Последњих дана говори се о БУНТ-у. Уметност музике је кренула да пружа отпор сопственом нестајању са српских простора, удружила је оне којима је до ње стало у БУНТ (Београдско Удружење Непослушних Талената), и позвала на БУНТ (Београдску Уметничку Нову Територију), на први фестивал класичне музике насловљен Самоодбрана уметности.

БУНТ није профитабилан; аполитичан је и утемељен на доброј вољи појединца. Зато је и организован без иједног динара дотација институција. А циљеви су они које прижељкујемо: уживање у музичкој уметности, отпор естрадизацији и психологији „тезге“, дистанцирање од финансијера какви су они данас… Идеја о нестандардном сусрету са музичком уметношћу одводи нас прве вечери фестивала у кулу Небојша. Значење, опет, симболично јер је камено здање, знамо, место неких давнашњих бунтова.

Уметници окупљени на отварању нису само београдски, неки од њих стигли су преко океана. Музицирање чланова Амернет квартета, резиденцијалног ансамбла Универзитета у Мајамију је заиста инспиративно - мада су истог дана стигли у српску престоницу (Моцартов Гудачки квинтет ц-мол, уз учешће Александра Милошева). Провокативност Едина Карамазова (Бахова Чакона) уклапа се у концепт манифестације; такође и узбудљив, прецизно стилски и сценски обликован Вагнеров циклус соло-песама Везендонк за шта су заслужни Катарина Јовановић и Дејан Синадиновић; баш као и супериорност Александра Милошева (Хумелова Соната за виолу и клавир Ес-дур). Рафиниране и виртуозне интерпретације Шопена и Листа доноси Рита Кинка; Дејан Синадиновић јесте моћан тумач Бетовенових идеја; ЛП дуо у Рачковићевом Duet withoиt you звучи чаробно!

И врхунац вечери, Моцартов квартет Д-дур за флауту, виолину, виолу и виолончело - Драган Радосављевић, Александар Милошев, Сандра Белић и идејни творац БУНТ-а, флаутиста Љубиша Јовановић - полет, као доказ да ентузијазма и енергије има а да одустајања од уметности и пристајања на послушност неће бити. Овогодишњи БЕМУС можда није почео фанфарама, али БУНТ јесте.Марија Ћирић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Расим Љајић, министар спољне и унутрашње трговине

С обзиром на расположење пре и за време сахране, апсолутно је реално да Јованка Броз добије своју улицу.

Прочитајте све мисли
bg