Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   15.08.2022. 09:42
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
ЈЕЗИК
Пирати у Земуну

У језичким рубрикама готово се никад не пише о акценту, због техничких тешкоћа. У новинским штампаријама нема акценатских знакова, а и да их има, многи читаоци не би знали да их разликују. Ипак сам се одлучио да проговорим о томе, јер не могу више да трпим инвазију пирата, номада...

Да објасним. Реч је о двосложним именицама мушког рода са завршетком на сугласник. Оне су обично у свим облицима наглашене на првом слогу (шАран, шАрана, мн. шАрани), али код неких акценат у падежима прелази на други слог: ћУран (наглашено „у“, дуго ненаглашено „а“), ћурАна, ћурАни. Међу ове последње спадају и пират (ген. пирАта, мн. пирАти) и номад (номАда, мн. номАди), али у последње време на радију и телевизији редовно чујемо „пИрати“ (римује се са „дирати“) и „нОмади“, са истим нагласком као у гамад, гамади. Учестало је и „у мом дОмену“, „у дОмену тога и тога“, иако је domaine француска реч, па треба рећи у домЕну, као што кажемо у базЕну или на терЕну.

Слично пролазе и имена. Стари Београђани увек су говорили из ЗемУна, у ЗемУну, али данас се све чешће чује из ЗЕмуна, у ЗЕмуну, као семена, семену. У емисији „Филм“ Радио Београда често помињу извесног Алена (римује се са „малена“) ДЕлона (наглашено по енглески, као да је реч о Мату Дилону или Бобу Дилану). За тог глумца никад нисам чуо, али знам за АлЕна ДелОна (акценти као у „цена бомбона“). Знање француског језика код нас је пало на ниске гране, али ако смо увек говорили о модном креатору КардЕну, о граду ЛиОну, о песнику ВијОну, о надреалисти БретОну, зашто је само Делон испао грбав?
Обрнуто, многи пребацују акцент на други слог у речима где то није оправдано... али о томе ћемо идуће недеље.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Иван Мркић, министар спољних послова

Ево, да ме ставите уза зид и припретите не знам чиме, и питате кога бих предложио за Вашингтон, ја не знам. Треба да буде добра личност, образована, да зна језик савршено, да воли САД, али не толико да заборави на своју земљу. Ја то овде немам. Енде.

Прочитајте све мисли
bg