Arhiva

Trenuci

Marija Ćirić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. decembar 2013 | 22:15
Trenuci


Delikatan senzibilitet pijaniste ovoga puta se pokazao kao idealan prostor za Skrjabinove rane opuse. Kisin intuitivno oseća kako da spoji Šopenove uticaje sa navirućim kompozitorovim konceptom misaone slobode ljudske svesti. Obim BEMUS-a bio je nešto skromniji od uobičajenog ali je imao velike festivalske trenutke. Simon Bokanegra, partitura koja nije u prvom planu Verdijevog opusa, zahvaljujući inspirativnom muziciranju dirigenta Aleksandra Kojića i ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, takođe i dinamičnoj režiji Katerine Panti Liberoviči, jedna je od najuzbudljivijih operskih postavki na domaćim scenama poslednjih godina.

Resital gitariste Alvara Pierija nije doneo repertoarsko eksperimentisanje, ali je pristup partiturama posedovao veliki izvođački šarm, jasnu zamisao i inovativna rešenja, čak žanrovska poigravanja koja podrazumevaju pomeranja ka poetici popularnih vrsta.
U tumačenju Marije Žoao Pireš nema razmetljivosti - ona ne nudi sliku tradicionalnog virtuoza - emocionalna dubina udružena je sa unikatnim tonom zadivljujućeg raspona intenziteta i boja: viđenje Šopenovog koncerta koje ostvaruje sa Bazelskim kamernim orkestrom i Trevorom Pinokom je očaravajuće.

Izvanredno delo i muzičari spojili su se u interpretaciji Koncerta IT! Ivana Brkljačića. Fenomenu nagona, snage poriva za muzikom, kao pokretačem stvaranja ove partiture u potpunosti korespondira moć pijaniste Šandorova.

Devojka i dve glave

Opera u Srbiji pokazuje vitalnost. Četvrta opera Isidore Žebeljan, Devojka i dve glave, jeste bajka koja na duhovit način obrađuje savremenu temu nemogućnosti idealnih izbora. Sižejno uobličeno motivima indijske legende, delo svedoči o maštovitosti autorke, o pripovesti koja udružuje brojne i živopisne postupke, muzičke idiome naizgled udaljene ali čije sadejstvo živi u idealnoj slozi.

Događaji

1. Klavirski koncert IT! Ivana Brkljačića, Kolarčeva zadužbina;
2. Šopenov Klavirski koncert br. 2, f-mol, Marija Žoao Pireš, Kolarčeva zadužbina;
3. Opera Dve glave i devojka Isidore Žebeljan, BEMUS;
4. Alvaro Pijeri, Gitar Art festival, Atrijum Narodnog muzeja;
5. Jevgenij Kisin, Kolarčeva zadužbina;
6. Simon Bokanegra Đuzepea Verdija, SNP Novi Sad;