Društvo

Pomen žrtvama zločina u Duboni i Malom Orašju

Tanjug, Blic | 27. april 2024 | 11:08
Pomen žrtvama zločina u Duboni i Malom Orašju
NIN / Oliver Bunić

U selima Malo Orašje i Dubona danas se održava godišnji pomen za žrtve masovnog ubistva koje se dogodilo 4. maja prošle godine.

Pomen za sve nastradale u Malom Orašju održava se na Ravnom Gaju pored spomenika, a potom i parastos u crkvi Svetog Apostola Vartolomeja.

NIN / Oliver Bunić
NIN / Oliver Bunić

Na mestu gde su šestorica mladića Petar Mitrović, Nemanja Stevanović, Lazar Milovanović, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović i Nikola Milić ubijeni pre tačno godinu dana sada se nalazi spomenik u njihovu čast, a veliki broj građana ćutke, pognutih glava im odaju počast, preneo je Blic.

Mnogi nose majice sa likovima ubijenih momaka i natpisom na leđima: "4.5.2023. Živite".

 

"Oni neće šetati voćnjacima Malog Orašja. Neće se šetati i igrati ovim proplancima Neće njihova pesma biti deo pesme mladića, devojaka kojom se slavi život i prkosi smrti. Ipak, ništa nas kao smrt ne uči životu. Ni u čemu kao u zlu ne vidimo tako jasno pokazanu veličinu pokajanja. Njihova radost prekinuta je kuknjavom i lelekom. Neće prestati da se pamti i pripoveda o tom danu smrtnog pira u Malom Orašju. Najdraži naši Lazare Nemanja, Nikola, Marko, Aleksandre i Petre, okupli ste nas danas ovde onako kako se nismo nadali da ćemo se ikad okupiti, jer ovde je mnogo starijih od vas. Nadali smo se i verovali da ćemo se sa vama okupljati radi nečeg lepšeg. Nadali smo se svadbama i veseljima. Nadali smo se radostima. Neće vas roditelji dočekati da vas pitaju - Da li ste umorni, da li ste gladni, da li vas nešto boli, njih će boleti vaš odlazak. Nema ostaje samo naša nada, vera, da ste na boljem mestu", rekao je sveštenik iz Malog Orašja.

Parastos za žrtve iz Dubone služi se u crkvi Svetog Simeona Stolpnika, potom i na seoskim grobljima.

Za ubistvo devet i ranjavanje 12 ljudi 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona optužen je Uroš Blažić.