Arhiva

Šengenski oblak

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 16. april 2014 | 20:44
Šengenski oblak


Neslaganje EU i SAD po pitanju arhiviranja i protoka internet-podataka kulminiralo je prošle nedelje kada je Evropski sud pravde u Luksemburgu proglasio nevažećom evropsku direktivu usvojenu u martu 2006. godine, s ocenom da zakon ne pruža dovoljne garancije protiv eventualne zloupotrebe ličnih podataka.

Direktiva je bila svojevrstan odgovor na terorističke napade u NJujorku, Madridu i Londonu, jer su bezbednosne agencije horski procenile da je pristup ovakvim informacijama od vitalnog značaja za osujećivanje terorističkih napada. Tako je briga za javnu bezbednost pobedila stav da čuvanje podataka o komunikacijama građana predstavlja kršenje prava na privatnost i nije u skladu sa Poveljom o osnovnim pravima EU.

Međutim, dva osnovna prava građana, poštovanje privatnosti i zaštita privatnih podataka su posle skandala s američkom obaveštajnom agencijom NSA i britanskom GCHQ ponovo došli u fokus evropskih zakonodavaca. Prošle nedelje Evropski sud pravde je naložio reviziju direktive iz 2006, s obrazloženjem da narušava dva osnovna prava građana, privatnost i zaštitu privatnih podataka, jer omogućava čuvanje podataka o ličnom identitetu osobe, te podatke o vremenu, mestu i učestalosti komunikacija.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, smatra da Srbija iako nije članica EU treba da shvati ozbiljno odluku suda u Luksemburgu: Podsećam da je pre dve godine sprovedeni nadzor nad provajderima mobilne telefonije, kao i nedavno sprovedena prva faza nadzora nad operaterima interneta, ukazuju na stanje koje ne pruža ni minimalne garancije za ostvarivanje Ustavom zajamčenih sloboda i prava na tajnost komunikacije i zaštitu podataka o ličnosti.

S druge strane okeana SAD dižu temperaturu zbog buduće izgradnje evropske komunikacione mreže, koja se pravi s nedvosmislenom namerom izbegavanja preusmeravanja poruka e-pošte i drugih podataka preko servera u SAD. Ova EU inicijativa mnogo je naljutila Amerikance koji grme da se takvim šengenskim oblakom krše međunarodna pravila o slobodnoj trgovini internet-usluga, te da sprečavanje protoka podataka preko granica predstavlja ozbiljnu pretnju i dovodi do diskriminacije serverskih usluga u zemljama izvan Evrope.

U gužvu oko privatnosti uključio se i Fejsbuk, tako što testira novu funkciju s ikonicom dinosaurusa koja treba da upozorava korisnika na privatnost objava prilikom deljenja statusa, linkova i fotografija. U prevodu, sve buduće objave korisnika ove društvene mreže biće javne, dok on to ne promeni, jer promena vidljivosti neće biti automatska. Izvinite što vas prekidam. Skoro niste menjali ko sve može da vidi vaše objave, pa želimo da budemo sigurni da delite vaš objavu sa pravom publikom, poručuje FB dinosaurus.

Međutim, slatkoća dinosaurusa ne potire gorak ukus da Fejsbuk čuva apsolutno svako pretraživanje koje je korisnik napravio na ovoj mreži. Dakle, ako ste čačkali oko bivših ljubavi, prijatelja s kojima ne komunicirate, ili pregledali neki sadržaj koga se stidite, pa ne bi baš da tu informaciju delite s drugima, zgodno je da se uputite u brisanje pretraživanja na FB.

Prvo kliknite na postavke (settings), zatim u meniju odaberite zapise aktivnosti (activity log), pa kad vam se otvori strana sa svim vašim nedavnim aktivnostima, videćete da na levoj strani meni, ispod opcija fotografije (photos), likes i komentari (comments), piše više. Kliknite na više, odaberite traži (search) i dobićete istoriju vašeg pretraživanja. Možete da uklonite pojedinačne unose, ili sve, ako odaberete dugme clear searches.

Opasan bag

Čak 66 odsto interneta pogođeno je novootkrivenim bezbednosnim propustom koji su stručnjaci koji su ga otkrili nazvali Heartbleed. Reč je o opasnom bagu u starijim verzijama kriptografske biblioteke OpenSSL, što napadačima omogućava da nadziru saobraćaj koji se odvija između korisnika i web servisa i preuzimaju identitete korisnika ili servisa. Stranice koje su pogođene, između ostalog su i OKCupid, Flickr, Imgur i Yahoo.

Blokiran Jutjub

U Turskoj je blokada pristupa Jutjubu i dalje na snazi, objavio je TIB. Turske vlasti su se usprotivile sudskoj odredbi i izvestile da se blokada Jutjuba nastavlja posle objavljivanja nedopuštenih snimaka razgovora tajnih službi, koje je premijer Erdogan nazvao prljavom kampanjom koja ima za cilj da ga svrgne sa vlasti.