Arhiva

Kandidat za medaljon

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 30. jul 2014 | 19:05
Kandidat za medaljon
Aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić napomenuo je da Srbija još nikoga nije kandidovala i da je bilo razgovora o tome, ali da nije doneta nijedna odluka.

Jeremića je, ni manje ni više, odao medaljon koji se delio u UN, na kojem je ispisano njegovo ime s budućim godinama mandata 2017--2022. Nije poznato da li je medaljon delio lično.

Govorka se da bi naslednik Ban Ki Muna trebalo da bude diplomata iz istočne Evrope. Međutim, Jeremić nije jedini kandidat, jer se kao ozbiljni kandidati pominju još i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, generalna direktorka Uneska Irina Bokova i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

Takođe je moguće načuti da će Francuska, SAD i Velika Britanija staviti veto na eventualni Jeremićev izbor. S druge strane, sigurno će imati podršku Rusije, Kine i pojedinih država Južne Amerike i Afrike.


Ruska Duma trenira strogoću

Kako otmeno opsovati

Spisak stvari i društvenih praksi koje je ruska Duma zakonom zabranila ili ograničila zvuči kao da potiče iz kakve satirične, nušićevske komedije.
Primera radi, zabranjene su strane reči u javnom govoru, ali i u tekstovima muzičkih numera. Isto važi i za psovanje u umetničkim delima poput predstava i filmova. Zabrane su s pojedinačnih reči prenete i na celokupan govor, pa će blogeri, često kritički nastrojeni prema vlasti, ubuduće morati da obrate pažnju na izražavanje ako imaju više od 3.000 čitalaca.

Zabrana protiv koje bi malo ko imao nešto protiv odnosi se na emitovanje reklama na komercijalnim televizijama, a reklame za cigarete potpuno su uklonjene s trafika i kioska. Ipak, najbizarnije smo sačuvali za kraj ruski građani više ne smeju da nose sintetički donji veš?! Naročito je važno pitanje kako vlasti nameravaju da provere pridržavaju li se građani ovog propisa. Skidanjem do gole kože, možda?