Arhiva

Čekamo premijera

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. oktobar 2014 | 19:31
Čekamo premijera

Foto Marko Metlaš

Ni posle mesec i po dana natezanja advokata sa Ministarstvom pravde, nema paktiranja i napuštanja rovova. Zvanični pregovori su doživeli krah, obustava rada advokata se nastavlja a ministar pravde Nikola Selaković poručuje da ne pristaje na ucene. O genezi ovog konflikta za NIN govori Srđan Sikimić, predsednik AKV.

Kada je krenuo, kako se stiče utisak, razgovor gluvih telefona između advokata i ministra pravde?

Krajem avgusta kada je Advokatska komora Srbije iz medija saznala da je set spornih zakona u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku. Zakazali smo sastanak sa ministrom pravde i primljeni smo 28. avgusta, samo dan pre početka skupštinske rasprave o ovim zakonima. Sastanak je završen ministrovom konstatacijom da mi rušimo javnobeležnički sistem Srbije i da o izmenama ne želi uopšte da razgovara.

Ministar vam je spočitao da sa svojim primedbama niste izašli 2011. godine, kada je donošen zakon o beležnicima.

To je apsolutno netačno. Ministar Selaković prećutkuje da je taj zakon kasnije menjan tri puta i sva tri puta dok je on ministar. Postoji čak izmena iz februara 2013. kada je on u Skupštini naveo ekonomske razloge, tvrdeći da javni beležnici neće biti zainteresovani za obavljanje tog posla, jer je suviše uzan krug poslova koje rade, čime se, navodno, dovodi u pitanje pokrivanje troškova sopstvenih kancelarija.

Kako sada gledate na taj ekonomski momenat koji ministar više ne spominje?

Samo da navedem jedan mali primer. U budžet se sada sliva PDV koji plaćaju beležnici, dok su nekadašnje takse na dnevnom nivou kod pojedinih sudova bile kao sadašnji PDV beležnika na nivou cele Srbije.

Uz obustavu rada advokata ipak su tekli neki razgovori u koje javnost i nije bila upućena?

Posle neuspešnog pokušaja politizacije, vređanja advokata i njihovih predstavnika, pojavljuje se pismo anonimnih kolega, ali bez afekta. Onda je usledila komunikacija sa, rekao bih podobnim, dok ih ministar naziva dobronamernim, kolegama, koji imaju konstruktivne predloge. Bio je to, u suštini, neuspeli pokušaj ubacivanja zrna razdora među advokate.

Ali ministar sve vreme tvrdi da vi odbijate pruženu ruku.

To je neistina jer nas nijednom nije pozvao. Naprotiv, mi smo tražili i zahtevali da on izađe makar sa jednim argumentom oko sadržine tih zakona a ne sa političkom pričom. Prošle nedelje je krenuo u novi pokušaj razdora tako što je napravio raspored razgovora sa advokatskim komorama u sastavu AKS pojedinačno.

Pominjano je i formiranje nekakve nove komore.

Jasno je da u zakonima ove zemlje piše koje komore postoje i ko ih predstavlja. Uostalom, sve advokatske komore su odbile ovaj atak na naše jedinstvo i naše legitimne organe.

U javnosti se pominje ponuda izmene nekih članova zakona kako bi se advokatima izašlo u susret.

Ministar nam je dao papir bez memoranduma, potpisa i adrese, navodno zbog pada vladinog kompjuterskog sistema Ponuđeno je da se isprave i dalje sačinjavaju u formi javnobeležničkog zapisa. Beležnici su i dalje ti koji sačinjavaju ugovore koji su punovažni. Ponuda je, u stvari, istrgnuta iz konteksta koju je nemoguće na taj način rešiti.

Jedan od vaših zahteva je i ostavka ministra Selakovića i predlog da se problem reši direktno sa premijerom. Premijer je, pak, podržao svog ministra. Kako izaći iz tog začaranog kruga?

Obratili smo se Vladi, odnosno premijeru, jer smatramo da je to sledeće mesto gde kao ozbiljna institucija treba da vodimo razgovor. Još uvek čekamo.