Arhiva

Više od pola veka uspešnog poslovanja

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 26. novembar 2014 | 21:56
Više od pola veka uspešnog poslovanja


Prva petoletka Inženjering svih 56 godina, od kada postoji, iz godine u godinu se razvija, osvaja nove programe i uspešno posluje. Pre skoro četiri godine je privatizovan od strane ruske firme Trest Gidromontaz iz Moskve i zahvaljujući tome nastavio nesmetano sa radom bez promena u svojoj delatnosti, bez promena imena i znaka i bez otpuštanja radnika. Dosadašnje iskustvo je vrlo pozitivno i sve kontrole koje je obavila Agencija za privatizaciju su prošle bez primedbi. Ruski partner je ispunio sve preuzete obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom.

Ono što je važnije, jeste da je PP Inženjering nastavio da radi u svojoj delatnosti bez ikakvih ograničenja i da učestvuje u skoro svim većim poduhvatima u ruskim hidroelektranama i kanalima.
Ovo su u svakom slučaju dobre vesti i dobar povod da razgovaramo sa generalnim direktorom, diplomiranim mašinskim inženjerom Lukom Savovićem, o poslovanju PP Inženjeriga, o stručnom timu koji čini ovaj kolektiv, kao i o teškoćama na koje nailazi zbog neprilagođenih bankarskih propisa u našoj zemlji.

Gledano spolja i površno, sve ide glatko i bez problema, ali nije tako. Prvo konkurencija na ruskom tržištu i tržištu SNG je vrlo žestoka. Susrećemo se sa ruskim, nemačkim, francuskim, kineskim i turskim firmama, gde su cene poslednjih godina znatno snižene, do nivoa da se dovodi u pitanje i uspešna realizacija ugovorenih poslova.

Postoji li razlog zbog čega u Srbiji jako malo radite?

Na tržištu Srbije su vrlo male aktivnosti. Nema izgradnje novih značajnijih objekata, a nema ni značajnijih revitalizacija. To što je bilo, uglavnom su dobijale strane firme koje su finansijski znatno jače od domaće konkurencije, pogotovu kad su u pitanju davanja bankarskih garancija.

Na tržištu kapitala u Srbiji vrlo teško se dobijaju povoljniji krediti, a zbog jake konkurencije i smanjenih zarada, visoke kamate ne mogu da se ukalkulišu u finansijsku konstrukciju, te isključivo zavisimo od avansa, koji se na tenderima u Srbiji ne dozvoljava pri javnim nabavkama. Banke treniraju strogoću i drže se strogo svojih propisa i propisa Narodne banke Srbije, tako da smo stekli utisak da kredit mogu da dobiju samo jako uspešne firme, kojima takvi krediti i nisu potrebni. Naravno, to se ne odnosi na političke kredite a to je bila realnost koju smo osetili na svojoj koži i to u negativnom smislu.

Kao pretežni izvoznik, koji godinama posluje sa dobitkom i ugovara poslove čija je vrednost nekoliko puta veća od kapitala preduzeća i sa ograničenjem da nam je zabranjena uspostava hipoteka na nepokretnostima, za sve vreme važenje kupoprodajnog ugovora sa Agencijom za privatizaciju, uz uslov da na javnim nabavkama u Srbiji nije dozvoljen avans, nalazimo se u bezizlaznoj situaciji.

Da li to znači da je za vaše uspešno poslovanje, između ostalog, najznačajnija podrška ruskog vlasnika?

Naše viđenje je da su ograničenja u poslovanju u Srbiji isuviše velika da bi se razvio ozbiljniji biznis, osim ako nema intervencije države. U našem slučaju, bez pomoći vlasnika, iako imamo znanje, iskustvo, a poslovali smo pozitivno i pre privatizacije, mi bismo se ugasili. Mislim da to nije dobra poruka ni za koga, ali dopuštam mogućnost da grešim, jer nisam finansijski stručnjak.

Na kojim poslovima u Rusiji ste angažovani?

Ono što je trenutno aktuelno jeste da smo posle dužeg vremena , bez novih ugovora u 2014. godini, ugovorili i dva nova posla za hidroelektranu (HE) NJižna Bureja u Rusiji, na Dalekom istoku, vrednosti četiri miliona evra i da smo u postupku ugovaranja isporuke elektrohidrauličkih sistema za HE Sajano Susens u Sibiru na reci Jenisej, približno isto takve vrednosti. Pored toga vodimo intenzivne pregovore i istraživanja na dobijanju nekoliko poslova na kanalu Volga-Don na brodskim prevodnicama. U ovoj i prošloj godini isporučili smo elektrohidrauličke sistema za brodske prevodnice, Gorodjecki čvor i Omski čvor. Svi ovi poslovi su sa matičnom kućom Trest Gidromontaz, osim na kanalima, gde radimo za firmu SSM iz Volgograda. Moram pomenuti i firmu Promgidroenergomas iz Moskve za koju smo isporučili elektrohidraulički sistem za HE Polocka u Belorusiji i za nekoliko dana isporučujemo elektrohidraulički sistem za HE Zelenčugska na Kavkazu - Rusija.

Ove poslove u matičnoj kući smo dobili na internom tenderu, što je za nas bilo iznenađenje, ali smo uspeli, jer smo konkurentno sposobni. Jedina pogodnost je da nam matična kuća pomaže pri finansiranju i to pre svega zbog činjenice da su nam vezane ruke po pitanju kredita.



Za tako značajne poslove sigurno je potrebna i kvalitetna oprema, ko su vam proizvođači-dobavljači?

Moram pomenuti da imamo izuzetno pouzdane i korektne dobavljače, koji nas prate u realizaciji naših ugovora, pod istim uslovima koje mi ugovaramo i do krajnje granice izdržljivosi po pitanju rokova, cena i finansiranja. Pomenuo bih nekoliko većih: PPT Cilindri iz Trstenika, Rexroth iz Nemačke i Holandije, ICCE iz Beograda, Žiks Hard iz Beograda, Enel iz Valjeva, PPT Hidraulika iz Trstenika i mnogi drugi manji dobavljači, ali ne manje važni.

Jeste li uspeli da, za sve protekle godine, sačuvate stručan kadar koji je potreban za vašu delatnost?

Naš tim koji uspešno vodi firmu već decenijama čine: Vladimir Božović, doajen u hidromehaničkoj tehnici, Dragan Nauparac, glavni inženjer i jedan od vodećih stručnjaka u hidraulici i ne samo u Srbiji, zatim, Ivica Burgić, rukovodilac sektora za upravljanje projektima i vodeći projektant, Milenko Kostić, vodeći konstruktor, pre svega velikih hidrauličkih cilindara, i niz mladih inženjera i tehničara koji nose na svojim leđima težak posao izrade tehničke dokumentacije, a vladaju i najsavremenijim programima za proračune i konstruisanje. Ne mogu a da ne pomenem i one koji pomažu da se naša glavna delatnost odvija bez problema, a to su Pogon pripreme i montaže u Trsteniku sa vrsnim monterima i mehaničarima. Ekonomski sektor besprekorno obavlja svoje poslove da nas glava ne boli ni zbog deoničara ni zbog države kojoj polažemo račune, zatim Komercijalna služba sa minimalnim brojem zaposlenih a sa velikim obimom izvoznog posla i mnogo propisa koje treba otpoštovati, Opšta služba, takođe, sa minimalnim brojem zaposlenih, brine, pored svojih redovnih poslova, o poslovima deoničara. Služba kvaliteta ovih dana završava pripreme za novi sertifikat ISO 14001 i 18001, ekologija i bezbednost na radu, što uz sertifikat ISO 9001 koji već godinama posedujemo, omogućava normalno funkcionisanje na međunarodnom tržištu.
Smatram da je ključ uspeha u sinhronizovanom i jedinstvenom funkcionisanju kolektiva i da je to bilo od ključnog značaja za opstanak firme u poslednje 24 vrlo teške godine.

Imate li još neke planove za koje biste želeli da se ostvare?

Radovao bih se ako NIN sledeći put bude pisao o našem angažovanju u Srbiji, pre svega mislim na EPS, to jest HE Đerdap, pred kojim su veliki remontni radovi, na površinskim kopovima Kolubara i Kostolac, Železari Smederevo...