Arhiva

I Srbija mora da zaštiti svoje proizvođače

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 17. decembar 2014 | 20:28
I Srbija mora da zaštiti svoje proizvođače

Foto J. Matić

Imlek će 2014. završiti uspešno, s tim što nisu isti rezultati na početku, sredinom i krajem godine, jer se sada već oseća zamor tržišta i pad potrošnje mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji. Osnovni razlog za to je, već godinama, pad kupovne moći i već se brinemo kako ćemo završiti 2015, sa takvim padom nema razvoja i dobrih rezultata, upozorava Slobodan Petrović, generalni direktor Imleka.

Zbog dešavanja u Ukrajini otvorio se prostor za izvoz u Rusiju. Treba vremena da se rusko tržište u potpunosti otvori. Ono je, ipak, limitirano za neke proizvode i uglavnom se tamo plasiraju sirevi i sirni namazi. Za druge, jeftinije proizvode, troškovi transporta dostižu do 40 odsto njihove vrednosti i zbog toga nije realno očekivati izvoz tih proizvoda na rusko tržište, objašnjava Petrović.

On naglašava i da, s druge strane, postoje i negativni uticaji događanja u Ukrajini i nesporazuma između Rusije i Evropske unije. Zaustavljen je izvoz sireva i mlečnih namaza iz EU u Rusiju i zbog toga je došlo do velikih viškova u zemljama Unije, a tamo su subvencije za poljoprivrednu proizvodnju višestruko veće nego u Srbiji.

Na to su došle i dodatne mere EU da zaštiti svoje proizvođače i prerađivače, uključujući i nadoknadu štete koju oni trpe zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju iz političkih razloga. Posledica svega je da su sada određeni proizvodi iz EU daleko jeftiniji od naših, pa i od normalnih cena u zemljama Unije. Cene su došle do tog nivoa da se mogu smatrati dampinškim, jer neki proizvodi sada koštaju manje od sirovog mleka koje ulazi u taj proizvod. Takvi proizvodi sada ulaze u Srbiju i zbog njihovih niskih cena nama je prodaja tih istih proizvoda potpuno stala. Poslednjih nekoliko meseci, na primer, nijedan kilogram mleka u prahu nismo prodali, jer svi konditori uvoze mleko u prahu iz EU, po tim dampinškim cenama, ističe Petrović.

Kako na to reaguje naša država? Može li i ona svojim merama zaštititi domaće proizvođače?

Očekujemo od naše države da i nas zaštiti, jer je to normalna politika i u EU. Kod njih, ako se konstatuje da neko ide sa takvim, dampinškim cenama proizvoda, koji se uvoze, EU primenjuje kontramere i onemogućava takvo nelojalno i antitržišno ponašanje. Mi to sada očekujemo i od naše države. Ukoliko do tih mera ne dođe, kompletna mlekarska industrija i stočarstvo imaće izuzetno velike gubitke, a oporavak može trajati godinama. Štete mogu biti zaista ogromne.

Da li su novonastali problemi usporili razvoj Imleka?

Mi konstantno radimo na razvoju. Baveći se ovim problemima gledamo kako da preživimo, kako da postanemo dostupni našim potrošačima, koji zaista imaju niska primanja. U ovom trenutku prodajemo na akcijama daleko više robe nego ranije. Novost je i da radimo na proizvodima sa geografskim poreklom, koje smo planirali da se pojave naredne godine . Ali, ukoliko država adekvatno ne reaguje moraćemo dramatično da menjamo planove, jer nećemo moći da poslujemo onako kako smo projektovali. I da se razumemo, nismo samo mi ugroženi. Mi smo samo karika u lancu, a biće ugroženi i poljoprivreda i stočarstvo... Mi smo na srpskom tržištu otkupljivali sve količine mleka i pravili zalihe, regulisali viškove i manjkove na tržištu, ali ukoliko se ovaj negativan proces nastavi, mi to više nećemo biti u stanju a posledice mogu biti katastrofalne.