Arhiva

Crna Gora i NIN

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 21. januar 2015 | 20:34
Crna Gora i NIN


Jubileji vas uvijek tjeraju da birate riječi, i time ograničavaju. Bez obzira na to ko je slavljenik. I koji je, i koliki povod. To je tako bilo oduvijek, i svuda. Ali, jubileji podsjećaju i da vrijeme leti, da je sve prolazno. Kako onda u tom kontekstu suditi o ljudima, događajima, djelima

Kako u nekoliko rečenica sažeti osam decenija dugu tradiciju najstarijeg nedjeljnika i prvog njusmagazina na Balkanu? Šta, danas iz druge države, reći o NIN-u koji je bio jugoslovenski vjesnik novoga doba u 20. vijeku? I prvi i drugi put. Kako povezati to sa ovih osam godina, koliko NIN izlazi u nezavisnoj Srbiji, sa mnoštvom nedjeljnika? Iako je uvijek smatran srpskim. I kad su ga hvalili, i kad su ga kudili. Sve to u vremenu tragičnih događaja u Parizu, koji zbunjuju i velike i male evropske zemlje i narode. Zbunjuju Evropu i cio svijet. Da li je Volter svojom porukom ne slažem se s vama, ali do smrti ću braniti vaše pravo da riječi izgovorite još davno dao odgovor na koji smo zaboravili? Ili je u tome samo dio odgovora?

Mislim da su antifašizam, evropski duh i sopstvena novinarska i kulturna škola konstante u NIN-ovom osamdesetogodišnjem profilu. Ovo je sažeti pogled iz savremene Crne Gore, koja antifašizam i evropejstvo smatra istorijskom vertikalom i svojim državnim utemeljenjem. Pritom ne zaboravljajući svoju jugoslovensku prošlost. Pa ni svoje veze sa NIN-om. Ne zaboravljamo da je Radovan Zogović bio jedan od njegovih viđenih osnivača; da je Milovan Đilas, i kao glavni partijski ideolog, i najpoznatiji jugoslovenski disident, neodvojivi dio njegove istorije. Naravno, ne zaboravljamo ni druge. Ni činjenicu da je NIN ostavio značajan trag u crnogorskoj kulturi i obrazovanju. Posredno, i neposredno. Između ostalog, mnogi Crnogorci su dio prestižnih obrazovnih i kulturnih institucija, čiji su utemeljivači bili i istaknuti članovi redakcije NIN-a.

Današnji NIN, kao i ranije, dijeli sudbinu svoje zemlje. Isto tako, i sudbinu ozbiljnih evropskih i svjetskih političkih magazina, sa kojima je decenijama bio u istoj ravni. Na tim dobrim iskustvima, ne zaboravljajući ni tamne stranice istorije na ovim prostorima, pa ni svoje sopstvene, NIN može biti i u ovom vijeku nešto drugo. Magazin s modernim i objektivnim pogledom na aktuelne procese, koji anticipira evropsku budućnost Srbije, sagledavajući regionalni i globalni kontekst. Tako se značajno može doprinositi ostvarenju tog strateškog cilja, koji je zajednički svim zemljama Zapadnog Balkana. Ali, i prestižu nedjeljnika, koji po evropskim i svjetskim mjerilima uvijek nadilazi nacionalne granice.
S dobrim željama da nastavite tim putem, čestitam vam veliki jubilej.