Arhiva

Elite nezainteresovane

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 2. septembar 2015 | 20:32
Elite nezainteresovane

Foto Tanjug

Kojom argumentacijom raspolažete kad to kažete?


Pa mi u BiH realno imamo neke radikalne islamskih pokrete, imamo radikalnu ideologiju i na kraju krajeva imamo i terorističke napade koji su se dešavali. Prema našim obaveštajnim podacima, u formacijama Islamske države proteklih godina bilo je više stotina građana BiH, dosad ih je 43 poginulo, a vratilo se 50. Pred domaćim pravosuđem protiv njih 18 podignute su optužnice, ali dosad niko nije osuđen. Osim ovih, dodatni problem predstavljaju i osobe koje propagiraju takvu ideologiju i koje vrbuju sledbenike. Kad se vratimo unazad i izvršimo analizu krivičnih dela vidimo da su te osobe prošle kroz vehabijski pokret. Nije poznato da je bilo osoba koje su izvršile terorističke akte a da prethodno nisu boravile u vehabijskom pokretu.

Šta je sa povratnicima sa ratišta o kojima govorite, postoje zakonske mogućnosti za njihovo procesuiranje?

Poznato je da smo dopunili krivični zakon i sada je za nagovaranje, vrbovanje, finansiranje i na kraju učešće u stranim formacijama zaprećen zatvor do pet godina . Ali, nemamo formiranu ni sudsku praksu, nema je ni u okruženju, pa ni u Evropi ne postoji obimna praksa u procesuiranja tih slučajeva. Istovremeno, nemamo ni osposobljene tužioce, a ni policijske strukture za istraživanje takve vrste krivičnih dela. Mi smo videli kada su oni odlazili na ratišta tada su bili vrlo aktivni na društvenim mrežama i kao pojedinci i kao grupe, prikazivali se i pokazivali u raznim ratnim akcijama, ali kad se ispostavilo da to može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku to je stalo. Svih pedest, koji su se vratili, prošli su kroz neku vrstu obaveštajnog i policijskog tretmana, razgovora, prikupljanja određenih informacija i svi oni tvrde da su bili u humanitarnoj misiji. Već imamo četiri osobe za koje su podignute optužnice za učešće u stranim formacijama, obavešten sam da su u pripremi optužnice za još deset povratnika. Biće vrlo interesantno videti hoće li ono što su policija i tužilaštvo prikupili biti dovoljno za sud za podizanje optužnice i na kraju izricanje presude..

Da li bezbednosni i obaveštajni aparat zna stvarne razmere ovog problema?

Imamo dobre informacije i podatke, ali kao društvo nismo svesni opasnosti. Čini mi se da ni u Evropi ne postoji svest o toj narastajućoj opasnosti. Za Austriju se slobodno može reći da je regionalni centar odakle se između ostalog deluje i prema BiH. Ključni ljudi ove priče jesu iz BiH, ali žive u Austriji. Odatle dolaze i instrukcije i novac.

Kad kažete da kao društvo nismo svesni razmera problema na šta mislite?

Pre svih mislim na one koje obično javnost vidi kao političke, intelektualne i verske elite. Oni taj problem, u najmanju ruku, posmatraju nezainteresovano. Tu, pre svih, mislim na elite iz reda bošnjačkog naroda, jer realno veći angažman Srba i Hrvata na tom planu može biti i kontraproduktivan.