Arhiva

Dobro poslovanje dostojno svetskih priznanja

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 30. septembar 2015 | 21:00
Dobro poslovanje dostojno svetskih priznanja


Pre dve decenije Prvi partizan je bio u veoma teškoj situaciji i pretila je opasnost da potpuno stane. Skoro da nije bilo proizvodnje, dugovi su bili veliki i prema bankama, dobavljačima i radnicima. Takvi uslovi rezultirali su da su i međuljudski odnosi bili loši i dodatno ugrožavali poslovanje. Zbog toga neverovatno zvuči da je Dobrosav Andrić pre 18 godina prihvatio da dođe na čelo Prvog partizana. Tada je malo ko verovao u oporavak, i sve prognoze su bile negativne. Sve okolnosti, u to vreme, jesu ukazivale da su male šanse za oporavak Prvog partizana ja sam verovao. Verovao sam jer smo, pre svega, i tada imali vredne i stručne radnike i dobar menadžment. Dodatno me je motivisalo i to što je za Užice Partizan veoma važna fabrika, jer je veliki broj radnika od zarade u Prvom partizanu izdržavao svoje porodice. Prvi partizan je od osnivanja kao i danas značajna fabrika i za državu kaže na početku razgovora za NIN direktor Andrić i podseća koje su aktivnosti bile prioritetne i hitne u prvim danima njegovog mandata: Trebalo nam je sedam do osam godina da firmu konsolidujemo i to je trajalo do 2006. godine. Izvršili smo konsolidaciju sa državom pretvaranjem određenih dugova u trajni kapital države, tako da Republika Srbija u Prvom partizanu ima preko 78 posto kapitala. Od 1. januara 2006. godine za Prvi partizan počinju bolji dani i iz godine u godinu posluje sve bolje. Od plasiranja svoje proizvodnje sanirane su sve obaveze i radnicima isplaćene sve zaostale zarade, doprinosi i porezi. Već deset godina uredno i na vreme izmirujemo sve obaveze i prema državi i radnicima.

Veliko angažovanje radnika i stručno vođenje menadžment tima svrstali su Prvi partizan u sam vrh, među najuspešnija preduzeća u Srbiji. Obim proizvodnje i prodaja uvećani su za oko šest puta, prihod za više od 20 puta, produktivnost je povećana za pet puta. Udvostručen je i broj artikala u ponudi PPU sa 150 na više od 300. Iskorišćenost kapaciteta je skoro apsolutna, radi se šest dana u nedelji u tri smene. Od nekadašnjih 20% izvezenih komada od ukupno proizvedenih, danas izvozi 97% i to u 70 zemalja sveta od toga 60% na američko tržište. Pitamo direktora Andrića: koje poslovne poteze smatra kao ključne za dobre rezultate poslovanja koje postiže Prvi partizan.



- U Prvom partizanu već nekoliko godina egzistira projekat Modernizacija proizvodnih kapaciteta. On podrazumeva modernizaciju infrastrukture i proizvodne opreme, što podrazumeva podizanje na viši nivo tehnološki proces proizvodnje. Tako se približavamo nivou proizvodnje naših kupaca. To je važno, jer izvozimo u 70 zemalja - najvećim delom u zapadne zemlje. Stalni zadatak. koji se kod nas podrazumeva, jeste stalno podizanje kvaliteta proizvoda. Troškove poslovanja smanjujemo na najmanji mogući nivo. U tom smislu su aktivnosti usmerene ka tome da izađemo iz podzemnog objekta gde su troškovi održavanja visoki. Ono što je najvažnije jeste da podignemo na još viši nivo mere bezbednosti zaposlenih uz što veće poštovanje ekoloških normi u poslovanju. Sve ovo treba da ostvarimo uz opremu koju kupujemo, kao i onu koju sami pravimo. Završetak projekta Modernizacija proizvodnih kapaciteta podrazumeva veliko povećanje kapitala kompanije, dakle državnog, i za Prvi partizan slobodno možemo da kažemo da će biti u samom vrhu u svetu u svojoj oblasti proizvodnje.

Da li se investicije koje ste planirali Projektom završavaju u predviđenim rokovima?

Do danas smo dobar deo projekta Modernizacija proizvodnih kapaciteta realizovali i to neke i pre određenog roka. Ukupna vrednost projekta je 32 miliona evra i realizovali smo više od polovine - skoro dve trećine. Izgradili smo novu halu za proizvodnju zrna i iselili ljude iz podzemne hale da ne rade pod zemljom. Sada smo objedinili proizvodnju i na jednom je mestu. Zatim smo rekonstruisali dve hale od 10.000 kvadrata, koje smo kupili od preduzeća koja više ne rade.

Kada je infrastruktura u pitanju, ostao nam je treći deo od planiranog, izgradnja hale za kompletiranje, pakovanje municije i stokiranje gotovih proizvoda. Na tome sada radimo. U toku su aktivnosti oko kupovine lokacije koja se nalazi van grada, kako bismo iselili proizvodnju koja se obavlja u podzemnom pogonu. Ne postoje uslovi da se ta proizvodnja obavlja u industrijskoj zoni jer se ona nalazi na gradskom području. To rešavamo sa nadležnim i ostalim ministarstvima koji treba da pripreme odluku koju će Vlada usvojiti. Nadam da će se ova odluka biti usvojena do kraja godine kako bi na proleće počeli izgradnju, uslovno rečeno, treće fabrike .

Deo opreme smo nabavili iz uvoza, i stigao je. U toku je tehnički prijem i uvođenje u proizvodnju. To bi trebalo da se završi do kraja narednog meseca, početkom novembra, kada će ta oprema početi da proizvodi i da sebe otplaćuje.



Da li je sva oprema nabavljena iz uvoza?

Najveći deo mašina koje treba da omoguće sve ono što sam rekao - da podignemo tehnološki nivo u proizvodnji, a time da postignemo i pogodniji ekonomski nivo, su proizvedene u našoj fabrici.

Koje efekte očekujete završetkom investicija koje ste predvideli projektom Modernizacija proizvodnih kapaciteta?

Do kraja 2017. godine mi ćemo useliti i treću fabriku i tada ćemo biti još bolji, a time ćemo imati i bolju tržišnu poziciju. Kad pominjem tržišnu poziciju moram da naglasim da nama nedostatak kapaciteta ograničava proizvodnju, a naši kvalitetni proizvodi doprineli su da imamo više potražnje nego što smo u mogućnosti da proizvedemo. Završetkom investicija i modernizovanjem proizvodnje mi ćemo moći da ponudimo još više proizvoda tržištu. U ovom momentu mi imamo ugovoren plasman proizvodnje za celu 2016. i dobar deo 2017. godine. Sertifikovani smo od ino-sertifikatora DQS i vojne kontrole MO Republike Srbije, jer su to standardi koje strano tržište uvažava.

Za sve što smo radili ne postoji nijedan promil promašenih investicija. Kroz ovaj projekat ćemo sve što se odnosi na tržište i zaposlene podići na još viši nivo. To podrazumeva i bolje ekonomske efekte.

Priznanja

Dobrosav Andrić i Prvi partizan su dobitnici mnogih domaćih i inostranih priznanja. Pomenućemo samo neka. U junu ove godine dobili su priznanje u ime Evropskih menadžera Najmenadžer i najkompanija za 2015. godinu .Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost FCO , proglasila je Prvi partizan 2014. godine za apsolutnog pobednika. Direktor Andrić je dobitnik Statue i Povelje Kapetan Miša Anastasijević, a 12. oktobra ove godine u Kanu od strane Sokratovog komiteta biće uručena nagrada Prvom partizanu Najbolje preduzeće, a direktoru Andriću nagrada Najbolji ovogodišnji menadžer... O priznanjima direktor Andrić kaže:
Naš uspeh je izdržao vremenski test. To je posledica dobre strategije i tehnološkog koncepta koji omogućavaju pravovremen i efektan odgovor na promene. Lična priznanja i priznanja upućena Prvom partizanu podjednako doživljavam. Mi se zajedno razvijamo, uzajamno oblikujemo. Kao pripravnik sam došao u Prvi partizan i naučio šta znači rad i red, tehnološka i radna disciplina, odgovornost, značaj zadovoljenja zahteva kupca, a ja sam Prvom partizanu nesebično dao svoju energiju, ambicije i snove. Čini mi se da sva dobijena priznanja govore da je naš spoj, dobar spoj.

Ko je direktor Prvog partizana?

Za generalnog direktora Dobrosava Andrića sa sigurnošću se može reći da je zaslužan što je Prvi partizan najuspešnije preduzeće domaće odbrambene industrije. U Prvi partizan je došao kao pripravnik nakon završetka Mašinskog fakulteta u Beogradu, odsek balistika, a za njegovu radnu knjižicu se može reći da je siromašna, jer ima samo jednu stavku Prvi partizan. Na mesto prvog čoveka došao je pre 18 godina kada je Prvi partizan bio u velikim problemima. Zajedno sa radnicima i menadžmentom osposobio je fabriku tako da je ona danas jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i uvaženi je partner u 70 zemalja sveta, gde ima dugoročne poslovne odnose.