Arhiva

Dan kada Amerika staje

Zoran Preradović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 3. februar 2016 | 20:39
Dan kada Amerika staje

Foto Profimedia.rs

Gotovo je nemoguće, iz evropskog ugla gledano, dočarati šta za Ameriku znači finalna utakmica u najpopularnijem tamošnjem sportu, američkom fudbalu. Reč je, posle Olimpijskih igara, o najvećem sportskom događaju na planeti, u evropskim okvirima ekvivalentu završnice svetskog prvenstva u fudbalu. U tih 60 minuta čiste igre, televizijski prenos inače traje i po čitavih pet sati, staće slava, emocije, tradicija, ponos, ali i neviđeni konzumerizam, korporativna trka najvećih svetskih kompanija, unapred zaračunati ekonomski gubici, budućnost čitavih regija, ponekad i loše prikriveni rasizam. Dakle, sve ono što Ameriku činu onakvom kakva danas jeste.

Ovog 7. februara, u jubilarnom 50. izdanju utakmice nad utakmicama, finalu Nacionalne fudbalske lige (NFL) naći će se najbolji tim lige Karolina Pantersi i dvostruki osvajač Lombardijevog trofeja Denver Bronkosi (Divlji konji). Na Levis stadionu u kalifornijskom gradu Santa Klari pred svih 77.000 gledalaca pogledaće se u oči jedan od najboljih kvoterbekova (organizator igre od koga u najvećoj meri zavisi tim) koga je ova igra imala, Pejton Mening, lider Denvera, i jedan koji bi u bliskoj budućnosti možda mogao da postane i najveći u istoriji, vođa Karoline, harizmatični i kontroverzni Kem NJutn. Biće to susret različitih koncepcija, sukob generacija budući da Mening u martu puni 40 godina, a NJutn ima samo 26, sudar dva potpuno različita shvatanja same suštine igre. Ali, o sportskom aspektu i šansama jednog i drugog tima nešto kasnije...

Da bi se makar pokušali dokučiti komercijalni domašaji Superbola, potrebno je pozabaviti se brojkama koje nedvosmisleno pokazuju da je reč o najskupljem sportskom događaju na svetu, budući da se radi o samo jednoj utakmici i samo jednom vikendu. Ekonomski efekti Olimpijade su veći, ali reč je o globalnom takmičenju koje traje punih mesec dana. Ilustracije radi, procenjuje se da bi tokom Superbol vikenda moglo biti potrošeno preko 15 milijardi dolara; prošle godine je ta cifra stigla do 14,3 milijarde. Za pola minuta reklame tokom prenosa utakmice kompanije će plaćati okruglo pet miliona dolara. Cene ulaznica kreću se od 3.800 dolara za udaljena sedišta po zabitima stadiona do više od 30.000 dolara za VIP lože. Problem je, međutim, što je karata veoma malo. Zapravo, Superbol i nije utakmica za navijače jednog ili drugog tima, jer oko 80 odsto karata bude podeljeno sponzorima, korporacijama sa kojima NFL sarađuje, VIP gostima, političarima

Finalni meč u američkom fudbalu je televizijski događaj bez presedana. O tome možda najbolje govori činjenica da od deset najgledanijih TV prenosa u SAD, osam ide na završnu utakmicu NFL lige. Uoči prošlogodišnjeg finala prodato je više od sedam miliona televizora, u Americi je meč pratilo 114 miliona ljudi, a u 180 zemalja sveta više od dve milijarde. Očekuje se da jubilarni Superbol potuče sve rekorde u gledanosti. Na poluvremenu će publiku na Levis stadionu zabavljati velike zvezde Koldplej, Bruno Mars i Bjonse. I to besplatno. Pre njih, minulih godina isto su činili Rolingstonsi, Madona, DŽenet DŽekson

Nešto što neizbežno ide uz ovu priču i zbog čega ekonomski eksperti sa čuđenjem vrte glavom jesu i gubici koji se mere milijardama dolara. Naime, egzaktni podaci govore da oko šest odsto od ukupnog broja zaposlenih u SAD, ili blizu sedam miliona ljudi, u ponedeljak nakon finala ne ide na posao i prijavi bolest, a prodaja antioksidanasa u nedelji nakon Superbola skače za čitavih 20 odsto. Nije iznenađenje ako se zna da se tokom velikog vikenda širom Amerike proda oko 1,5 milijardi hamburgera. Dakle, prežderavanje je nešto što je sastavni deo sportske fešte.

Sportski gledano, biće to utakmica sa malo sličnosti i mnogo više razlika između dva tima. Denver Bronkosi su jedan od omiljenijih klubova u SAD, franšiza sa ozbiljnom tradicijom dugom više od pola veka. Na kraju krajeva, dva puta, 1997. i 1998. do titule ih je vodio legendarni kvoterbek DŽon Elvej, sada generalni menadžer kluba. S druge strane će se naći, za američke uslove provincijski klub iz Šarlota, čiji je najozbiljniji dobačaj bilo učešće u Superbolu 2004, kada su u poslednjim sekundama poraženi od NJu Ingland Petriotsa. Od tada pa do dolaska NJutna u klub tavorili su na margini NFL lige.

Biće to i sudar dva različita igrača na ključnoj poziciji, dva dijametralno suprotna temperamenta, Meninga i NJutna, i na kraju dva različita pristupa medijima i javnosti dve velike zvezde. Meningova igra je filigranska, tehnički perfektna, hirurški precizna i ozbiljna. NJutnov fudbal je večito osmehnuta zabava, kitnjasti festival akrobatike i hrabrosti koji publiku raspamećuje. Sportski pedigrirani Pejton Mening, sin Arčija Meninga, nekada takođe sjajnog kvoterbeka, od dečačkih dana projektovan je da bude vrhunski igrač. Inače, i Pejtonov mlađi brat Ilaj je kvoterbek NJujork DŽajantsa i dvostruki osvajač Superbola. Kao prvog pika draftovali su ga Indijanapolis Koltsi 1998. i u ovom klubu je ostao do 2012, kada je sa Denverom potpisao petogodišnji ugovor za 90 miliona dolara. Kroz čitavu karijeru Meninga je pratio glas da nije igrač za velike utakmice. Tokom regularnog dela sezone sa Koltsima, pa i Bronkosima obarao je sve moguće rekorde, ali je u doigravanju uglavnom izgledao gubitnički. Uostalom, odnos od 11 pobeda i 12 poraza u plej-of utakmicama govori sam za sebe. Pejton je svoj trenutak sačekao 2007, kada je sa Indijanapolisom osvojio za sada jedinu titulu.



S druge strane, Kem NJutn u odnosu na Meninga izgleda kao samonikla pojava. Tokom koledž karijere promenio je tri univerziteta da bi na Oburnu stasao u veliku zvezdu, koju je Karolina pokupila sa prve pozicije na draftu 2011. U svojoj ruki-sezoni oborio je sve rekorde u broju prebačenih i pretrčanih jardi. Uz to NJutn je promenio samo lice igre, razbijajući okoštale trenerske principe da je kvoterbek igrač koji stoji u zaleđu gabaritnih momaka koji ga štite i saigrače hrani loptama. NJutn je bio sušta suprotnost. Atleta i akrobata kakav nije viđen na poziciji organizatora igre, neretko je sam rešavao i najkomplikovanije situacije. Na sve to beskrajno se zabavljao na terenu. Zbog ovakvog načina igre, ali još više zbog samopouzdanja koje se graničilo sa arogancijom, sudario se sa brojnim kritikama stručnjaka. Uoči divizijskog finala u kome je Karolina pregazila Arizonu i obezbedila učešće u Superbolu, na pitanje novinara oseća li pritisak važnosti utakmice, kroz karakterističan osmeh je odgovorio: Nema nikakvog pritiska, rođen sam za ovo, rođen sam da pobeđujem i to sam sanjao odmalena.
Još više prašine podigao je pre nekoliko dana kada je na sve učestalije primedbe o svom načinu igre i ponašanja odbrusio: Od prvog dana ja sam kvorterbek Afroamerikanac. To je možda uplašilo mnoge ljude, jer nisu videli ništa s čim mogu da me uporede. Radim ono što želim i kako želim. Kada se pogledam u ogledalo, to sam ja. Niko me nije promenio, niko me nije prisilio da igram ovako, odan sam svojim korenima. I osećam se odlično, poručio je.

NJutn je ovakvim istupom iznova podstakao priču o uzdrmanom konceptu postrasne Amerike i sve većem nasilju nad Afroamerikancima. Zato mladi superstar Karoline u očima mnogih danas izgleda kao Muhamed Ali 21. veka.

Sve pobrojano nije smetalo treneru Karoline Ronu Riveri da sudbinu čitavog kluba i svoju ličnu stavi u ruke 22-godišnjeg klinca. NJutn je uzvratio na terenu bivajući iz godine u godinu sve bolji, izrastajući u elitnog igrača. U samom Šarlotu postao je sportska ikona, čovek koji je pokrenuo čitavu zajednicu. Prepoznatljivi ritual kada nakon svakog poentiranja poklanja loptu deci na tribinama, učinio ga je najpopularnijim sportistom među najmlađima.

Iako stručnjaci nešto veće šanse za pobedu daju Karolini, kako god se završio Superbol 50 biće dobro. Ukoliko pobedi Denver, biće to možda i poslednji rodeo velikog Pejtona Meninga, odlazak u penziju i Kuću slavnih sa najznačajnijim trofejom. Jer, teško je zamisliti da bi nakon titule Mening odlučio da igra još jednu sezonu, u kojoj bi u najboljem slučaju mogao da ponovi isto. Uostalom, i sam Pejton nagovestio je nedavno takav scenario.

Ako, pak, pobedi Karolina, biće to definitivna smena generacija - izlazak na veliku scenu potpuno različitih igrača, koje zahteva novo vreme i drugačija igra na čelu sa NJutnom i Raselom Vilsonom, koji sa Sijetlom ima već jednu titulu.

I da ne zaboravimo, bilo da pobedi Mening ili NJutn, jedan od njih biće u prilici da postane prvi igrač u istoriji NFL-a koji je bio proglašavan najboljim koledž i profesionalnim igračem. U svakom slučaju, ne gine nam istorija