Arhiva

Stvarnost gorka, scena čarobna

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 10. februar 2016 | 20:35
Stvarnost gorka, scena čarobna

Foto Srđan Đurić

Ira Prodanov, doktor muzikologije, vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, od avgusta 2015. je direktor Opere SNP-a. Na pitanje šta su njeni planovi za 2016. godinu odgovara:

Planiramo da izvedemo Čarobnu frulu (u verziji za decu), Karmen, a pred kraj godine simfonijsku poemu Čarobnjakov učenik Pola Dikaa i simfonijsku bajku Peća i vuk Sergeja Prokofjeva. Iz ovoga je jasno da smo akcenat stavili na predstave koje će privući mlađu publiku, jer smo uočili drastično starenje publike. Ove godine ćemo sigurno češće organizovati i gala koncerte. Onaj koji smo održali 13. januara, po programu žanrovski veoma raznovrstan, potvrdio je izuzetne kvalitete solista, Orkestra i Hora, pokazao je da naši umetnici znaju da se igraju kad hoće, ali znaju i da budu veoma ozbiljni. Sala je bila prepuna i to je jedan od načina osvajanja nove publike.

Krenuli ste u borbu za ukidanje besplatnih karata?

Mnoge smo navikli na besplatne ulaznice. Ta praksa se na duže vreme pokazala kao pogubna za našu kasu. Ako 150 članova ansambla pozove po dva gosta, to je 300 karata, a onda još dođu saradnici, prijatelji kuće, rođaci... Odluka da se smanji broj gratisa, naravno, nije popularna, ali je to mera koja nam omogućava zaradu na blagajni, priliv novca koji ne dobijamo za održavanje repertoara, a neophodan nam je za isplatu honoraraca u Orkestru ili Baletu, reparaciju instrumenata, baletske patike, ali i nove predstave. Budući da nam je najavljeno da će 2016. godina biti do sada najkritičnija, drugog načina da finansiramo svoje projekte nemamo.

Zbog nedostatka novca za premijere, u martu planiramo izvođenje Verdijevog Rekvijema, jer ansambl, bez obzira na besparicu za operske produkcije, želi da radi. Rekvijem je veoma zahtevan za ceo ansambl i sigurno će privući veliki broj ljubitelja klasične muzike.

Zbog čega ste ovu godinu nazvali čarobna?

Čarobna frula nam je toliko zvučala u glavama i toliko nas je omađijala verzijom za decu, da smo za moto cele godine, ne samo naše umetničke jedinice, uzeli tu reč. I na našim čestitkama je bilo ispisano 2016 čarobna. Ako nam je stvarnost gorka, ako smo se kao društvo zaglavili u glib nekulture i autističnog odnosa nadležnih prema teatru uopšte, moramo naći zaklon u sebi samima. A kad drugi vide da je zaklon siguran, zakloniće se i oni.

A gostovanja?

Uprkos finansijskim teškoćama, nastojaćemo da svojim predstavama i koncertima obezbedimo deo sredstava i za gostovanja (otvaranje Kotor Arta 13. jula sa Karminom Buranom Karla Orfa, učešće na Operskom festivalu Armel u Budimpešti sa Omnibus operom). Ansambl mora izaći van kuće, tek onda je stvarno zadovoljan. Uostalom, naš upravnik već godinama radi na tome da brod plovi u druge luke. Kako to uspeva uprkos ogromnim preprekama, još uvek mi je teško da dokučim. Nije samo pitanje novca, to je pitanje međuljudskih odnosa, taština, kaprica Svaki dan pretvarate bundeve u kočije. Mađioničarski posao. Nastojim da naučim.