Politika

Skrnavljenje šumaričkog masakra: Dva zvanična poziva, dve satnice i jedno izvrtanje činjenica

Zoran Radovanović | 2. novembar 2023 | 09:51
Skrnavljenje šumaričkog masakra: Dva zvanična poziva, dve satnice i jedno izvrtanje činjenica
TANJUG / Nebojša Raus

Prošle subote u kragujevačkim Šumaricama, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, organizovan je tradicionalni, pedeset osmi put po redu, Veliki školski čas, komemorativna manifestacija kojom se evociraju uspomene i sećanja na stradanje oko 2.300 nedužnih žitelja Kragujevca. Bila bi to još jedna, gotovo rutinska komemorativna - do početka 90-ih i mirovna manifestacija, da prošlonedeljnom obeležavanju 82. godišnjice od šumaričkog masakra nije prethodilo skandalozno zamešateljsvo, čiji su glavni akteri, ujedno i „žrtve“, bili čelnici grada Kragujevca, predvođeni gradonačelnikom Nikolom Dašićem, poznatom i po nadimku Luftika.

Elem, na mejlove više od 40 redakcija i novinara sa mejling liste kragujevačke gradske uprave, 17. oktobra - četiri dana pre komemoracije u Šumaricama - stiglo je zvanično obaveštenje (poziv) u kojem je navedeno da će 21. oktobra, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima moleban novomučenicima kragujevačkim, koji služi episkop šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenika Šumadijske eparhije, da počne u 10 časova, a da je početak Velikog školskog časa zakazan za 10.30. Istovremeno je iz nadležnih ustanova procurila nezvanična informacija da će komemoracija da bude skraćena na 30 štrajkačih minuta.

Slučaj bez presedana

Bio je to slučaj bez presedana u gotovo šest decenija obeležavanja jednog od najvećih ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Svi veliki školski časovi u Šumaricama, od 1965. počinjali su u 11 i trajali su 45 minuta, što ima snažnu simboliku, s obzirom na to da su đaci Prve muške gimnazije iz svojih učionica, 20. oktobra 1941, izvedeni u 11 sati. Otuda bi promena satnice i skraćivanje Velikog školskog časa, predstavljali nezapamćenu relativizaciju i teško skrnavljenje uspomene na pobijene učenike i ostale Kragujevčane. Javne reakcije na portalima i društvenim mrežama bile su žestoke.

Suočena, a očito i zatečena, žestinom javne reakcije, gradska vlast je reagovala već sutradan, 18. oktobra. Gradonačelnik Nikola Dašić je toj istoj javnosti i lokalnoj opoziciji u vučićevskom maniru, izvrtanjem činjenica, uzvratio da „oni koji su Veliki školski čas skoro ugasili, sada ga skraćuju“, te da je „zloupotreba Velikog školskog časa na bilo koji način nedopustiva“.

TANJUG/Nebojša Raus
TANJUG / Nebojša Raus

Kragujevačka tragedija je, prema njegovim rečima, najveća u istoriji, te njemu, kako je naveo, nije jasno ko sebi daje za pravo da širi dezinformacije... Preko noći je zaboravio da je samo dan, dva ranije odbornicima Skupštine grada stigao potpuno drugačiji poziv za komemoraciju u Šumaricama i da je taj poziv potpisao niko drugo do – Nikola Dašić. Uoči Velikog školskog časa, odbornicima je stigao drugi poziv, u kojem je navedeno da Veliki školski čas, u subotu, 21. oktobra, počinje u 11. Taj drugi poziv takođe je potpisao Nikola Dašić.

Bez dileme, i odluka o pomeranju početka Velikog školskog časa i njegovom trajanju doneta je na onom mestu na kojem se odlučuje o svemu ostalom što nije krpljenje udarnih rupa. Ali, ono što i dalje intrigira najveći deo šumadijske, pa i šire javnosti, jeste dilema: zašto je najveći uzurpator u istoriji moderne Srbije pokušao da uzurpira, oskrnavi i omalovaži i jednu takvu tragediju kakva je streljanje nekoliko hiljada nedužnih Kragujevčana, među kojima je, prema relevantnim istorijskim izvorima, najmlađi imao tek dvanaest godina.

Razlog je mogao biti susret sa predstavnicima Kvinte, na kojem se razgovaralo o rešavanju kosovskog problema, a koji je bio zakazan upravo za subotu, 21. oktobar, usled čega je Vučić, kako se pretpostavljalo, želeći da bude i na Velikom školskom času, najverovatnije insistirao da se pomeri početak i skrati ta komemorativna manifestacija. Ali, sastanak sa predstavnicima Kvinte održan je 21. oktobra u popodnevnim časovima, nekoliko sati posle komemoracije u Šumaricama. Ispostavilo se da je Aleksandar Vučić tog dana pre podne imao i zakazanu partijsku konvenciju u Šapcu, pa se otvara dilema da li je, želeći da u istom danu bude na tri različita događaja, pokušao da „žrtvuje“, odnosno oskrnavi onaj koji mu je toga dana bio najmanje bitan – Veliki školski čas u Šumaricama. Čini se da je u tome, nažalost, i uspeo.