Politika

Kameron ponovo o Kosovu: Banjska je mogla da bude veoma opasna, došlo bi do serije napada na stanice policije

Fonet | 9. januar 2024 | 20:11
Kameron ponovo o Kosovu: Banjska je mogla da bude veoma opasna, došlo bi do serije napada na stanice policije
EPA / Mohamed Hossam

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron izvestio je danas članove britanskog parlamenta o svojoj poseti Kosovu, a posebno se osvrnuo na sukob u Banjskoj 24. septembra, navodeći da je on mogao dovesti do veoma opasne situacije, objavili su prištinski mediji.

Odgovarajući na pitanje poslanice Ališe Kerns o situaciji na severu Kosova, Kameron je rekao da je napad u Banjskoj mogao biti veoma opasan događaj i da bi verovatno usledila serija napada na policijske stanice, piše prištinski portal Reporteri.net

"Ako pogledate količinu oružja koje je doneto na Kosovo i broj ljudi, da ova grupa nije zaustavljena delovanjem Kosovske policije, došlo bi do serije napada na stanice policije, a na ulicama bi bile barikade", predočio je Kameron.

Britanski šef diplomatije je rekao da je i to bio povod za njegov odlazak na Kosovo, da razgovara sa komandantom britanskih snaga Kfora i pokuša i sam da proceni prirodu onoga što se događa na Kosovu.

On je tom prilikom Srbiju nazvao "proksijem Rusije".  Kameron je, između ostalog, naveo da "Rusija želi da učini više za destabilizaciju Balkana, sa svojim proksijima uključujući Srbiju".