Politika

Šmit: Dodik da se obaveže na lojalnost državi BiH

Tanjug | 23. januar 2024 | 18:25
Šmit: Dodik da se obaveže na lojalnost državi BiH
EPA / Fehim Demir

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je da početak pregovora BiH sa Evropskom unijom mora da bude povezan sa deklaracijom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o "lojalnosti državi BiH".

"Institucije moraju da se stabilizuju kako ih ne bi srušio banjalučki nalet vetra. Ako u martu budu otvoreni pregovori sa Evropskom unijom o integraciji, onda oni moraju da budu povezani sa deklaracijom Milorada Dodika o lojalnosti državi Bosni i Hercegovini", rekao je Šmit u intervjuu za "Tagescajtung".

Na pitanje šta će biti ukoliko Dodik ne bude iskazao lojalnost državi BiH, Šmit je odgovorio da Evropska unija postavlja uslove koji moraju da budu ispunjeni, "pogotovo kada su u pitanju teme kao što je funkcionalnost Ustavnog suda". On je naglasio da postoje uslovi "o kojima se ne može pregovarati".

"Tu spadaju Ustavni sud, funkcionalnost države, uključujući spoljnu politiku, ali i prihvatanje dosadašnjih zakona i propisa", rekao je visoki predstavnik u BiH.

On je poručio da se zakoni moraju sprovoditi.

"Pitanje pravne države i saradnja sa Evropom su u vrhu prioriteta. Takođe, mislim da se moraju poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava, poput one u slučaju Sejdić i Finci, kao i druge neophodne promene Ustava BiH", naveo je visoki predstavnik u BiH.

Odgovarajući na pitanje o tome da li se može uzeti za ozbiljno "Dodikova pretnja da će otcepiti Republiku Srpsku od BiH", Šmit je rekao da je to "verovatno najteže pitanje jer se tu može biti u pravu ili u krivu".

"Vidim da se on i dalje sprema za autonomiju kada je reč o pravnom sistemu, uključujući glasačka prava. Njegove akcije uključuju referendum o odvajanju srpskog entiteta od Bosne i Hercegovine, guranje zakona o nevladinim organizacijama i zakon protiv slobode izražavanja u Banjaluci", naveo je visoki predstavnik u BiH.