Politika

EU zabrinuta zbog akcija kosovske policije u Dragašu, Peći, Istoku i Klini

Beta | 4. februar 2024 | 11:23
EU zabrinuta zbog akcija kosovske policije u Dragašu, Peći, Istoku i Klini
EPA / EFE/GEORGI LICOVSKI

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog operacija kosovske policije u prostorijima privremenih organa kojima upravlja Srbija u opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne posledice na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Predviđeno je, kako se dodaje, da se status ovih struktura reši u okviru dijaloga uz posredovanje EU, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

"EU apeluje na Kosovo da izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog kojim posreduje EU", navodi EEAS.

Kosovska policija upala je u prostorije privremenih organa opština Peć, Istok i Klina, objavili su mediji na Kosovu.

Nakon upada u prostorije privremenog organa opštine Klina, koje se nalaze u srpskom selu Vidanje, policija je privela na razgovor predsednika i njegove saradnike.

Pre akcije u Klini, kosovska policija je upala i u objekte privremenih organa opštine Peć u Goraždevcu i Istok u Osojanu. U Goraždevcu policajci su uklonili zastavu Republike Srbije sa ovog objekta. U Osojanu su zatvorili Dom zdravlja.

Privremene opštinske organe na Kosovu i Metohiji imenuje i finansira Vlada Srbije.