Politika

Tomas Vajc za NIN: Igrali ste, ali ste se preigrali

Željka Jevtić, Irena Vinulović | 14. februar 2024 | 17:00
Tomas Vajc za NIN: Igrali ste, ali ste se preigrali
PROFIMEDIA / Profimedia

Evropski poslanik Tomas Vajc iz stranke Zelenih nema dilemu ko je pobednik beogradskih izbora. Kaže: „Ovo su doslovno pokradeni izbori. Dokazi jasno pokazuju da bi u Beogradu pobedila opozicija”.

„Moram da kažem da je Aleksandar Vučić majstor sedenja između političkih stolica. Ne bih preporučio nijednom političaru da sedi između stolica, a Vučić sedi između nekoliko stolica i stalno menja pozicije. Međutim, ukoliko bude morao da se suoči sa potencijalnom ekonomskom krizom i EU konačno kaže: ‘U redu, igrali ste se sa nama, igrali ste se, ali sada se ste preigrali’ optimističan sam da će on prihvatiti da ponovi ove izbore i obezbedi barem minimum demokratskih standarda kako bi zadržao investitore u Srbiji i podršku EU kroz novac njenih poreskih obveznika“, ističe Vajc. 

Da li je za EU legitiman sagovornik vlast formirana izbornom krađom ili takozvanim preletačima?

Sa ovom količinom dostupnih dokaza izbori u Beogradu ni na koji način ne mogu da se posmatraju legitimnim. Jedini rezultat može biti da se izbori ponove. Kakva god vlast da se sada formira, nebitno da li su neki mandati ili odbornici kupljeni ili ubeđeni da pređu, to je nelegitimna vlast u svakom slučaju.

Hoće li će Komisija i Savet sprovesti delove Rezolucije, posebno uskraćivanje novca?

Po onome što sam čuo kroz kontakte Zelene stranke u više vlada članica, postoji jasna volja i shvatanje u Savetu država i to kod većine članica, da dalja pomirljiva politika prema Vučićevoj vlasti neće dovesti ni do kakvih rezultata u smeru dalje demokratizacije Srbije. Promenu dinamike u pristupu vidim i sa francuske i sa nemačke strane. Takođe, i kod drugih većih članica da konačno kažu: „Žao mi je, momci, ovo je previše, nećemo da budemo saučesnici, nećemo se pomiriti sa ovim“. Moramo da budemo jasni kada je reč o bazičnim uslovima koje kandidat za EU mora da ispuni, a izborna prevara je iznad svega prihvatljivog. I ovakvu poziciju iz dana u dan deli sve veći broj evropskih vlada. Većina je za preduzimanje koraka iz rezolucije.

Smatrate da pretnja ukidanjem sredstava može da ima efekta na režim u Srbiji da pristane na zahteve rezolucije?

Pre svega, ne radi se o tome da se uradi ono što mi zahtevamo, već da se uradi ono što građani Srbije traže. A to su transparentni i pošteni izbori. Kao drugo, 80 odsto stranih investicija i subvencija dolazi od EU. Takođe i strani investitori pažljivo posmatraju šta se sada dešava i oni će pratiti odluke EU, jer ipak, reč je i o bezbednosti investicija. Ne mogu da zamislim da bi čak i Vučićeva vlada lako mogla da nadomesti evropske investicije jer bi šteta po srpsku ekonomiju bila ogromna.

Koliko sve što se dešava može da ugrozi odnose Srbije sa EU ili pojedinim članicama?

Sve do sada je već imalo vrlo negativan uticaj. Tradicionalno, na primer, Francuska je uvek bila vrlo otvorena da sagleda objašnjenja Vučićeve vlasti. Ne radi se tu o Srbiji. Mnoge vlade i zvaničnici EU siti su igre koju Vučić igra, ali ne i Srbije. Mi jasno podržavamo Srbiju na putu da postane demokratska i moderna država. Mi svi želimo da podržimo ne samo Srbiju, već ceo region da se pozitivno razvija. To je naš komšiluk pa ako hoćete i naši bliski rođaci. Stalo nam je do regiona, ali sada sa ovom tako očiglednom izbornom prevarom, Vučićeva vlada je dogurala do kraja strpljenja. Čak, po mom mišljenju, i Francuske. On (Vučić) suočiće se sa žestokim protivljenjem i odbijanjem za svaki pokušaj da odvrati, objasni ili skrene pažnju sa ove jasne procene.

Može li Vučić računati na nečije savezništvo?

Jedini za koga mislim da bi još mogao da bude pomirljiv prema Vučićevoj vlasti u ovom trenutku je premijer Mađarske Viktor Orban, države u kojoj su ogromni problemi sa demokratskim standardima i nezavisnim pravosuđem i koja je, inače, u situaciji da su joj milijarde sredstava blokirane dok ne povrati minimalne standarde demokratske pravde. Nažalost, antidemokratske tendencije ne dešavaju se samo u Srbiji ili van EU, već i unutar EU.

Takođe, možemo nažalost da kažemo i da postoje dobri odnosi između Orbana i Vučića, ali i da je situacija u Mađarskoj i Srbiji uporediva. BDP stagnira, nezaposlenost je ogromna, inteligencija napušta zemlju. To šteti perspektivama obe zemlje. Tako da ne bih bio previše srećan u situaciji predsednika Vučića da Orban stane na njegovu stranu. Ovo mu ne daje veći kredibilitet, već samo još više kontaminira njegov kredibilitet.

A EU ne treba još jedan Orban.

Upravo tako.

Da li je EU spremna da ide do kraja kada je reč o izbornoj krađi?

EU je izgrađena na kompromisu, na osnovi pregovora. I ovde će opet, pretpostavljam, biti pregovora i EU možda neće insistirati na svakoj tački ove rezolucije. Ali ponavljanje beogradskih izbora je toliko fundamentalno da ne vidim da će EU odustati od toga. Glavna opasnost za Srbiju je, u stvari, da se sva sredstva zamrznu. A ako se situacija dodatno rasplamsa ili poprimi još gore dimenzije, to bi moglo biti čak i zamrzavanje pregovora o pristupanju.