Politika

Naprednjačka vrteška za Beograd: Od Privremenog organa, odborničke grupe do novih izbora

Željka Jevtić | 14. februar 2024 | 17:00
Naprednjačka vrteška za Beograd: Od Privremenog organa, odborničke grupe do novih izbora
NIN / Jugoslav Vlahović

Do ponedeljka, 19. februara, Aleksandar Vučić ima sate i sate za razmišljanje da li formirati vlast u Beogradu ili ići na nove izbore. Prema dosadašnjem iskustvu, odluku će najverovatnije doneti u poslednjem trenutku i saopštiti saradnicima u nedelju. U danima pred ovo izdanje NIN-a, mogli smo da napišemo nekoliko tekstova, od kojih bi svaki u tom danu bio tačan, ali sutra već ne. I tako iznova, jer sudbina Beograda je vožnja na ringišpilu.

Spekuliše se, a neki kažu osnovano, da je koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, obezbedila većinu već drugi, treći dan nakon okončanih decembarskih izbora. To se dogodilo jer se kandidat za gradonačelnika sa liste teoretičara zavera Branimira Nestorovića, “Mi- glas iz naroda” Aleksandar Jerković opsetio da on nije zapravo taj glas iz naroda već lider pokreta unutar pokreta, naziva “Nema nazad - iza je Srbija”. S njim bi ka većini krenula i jedna njegova koleginica.

Rezervni spavači

Međutim, ovaj dogovor koji je dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić brzopotezno napravio, kako su dani odmicali sve se manje sviđao glavnom šefu. Razloga je nekoliko, počev od onog da ti igrači i nisu baš, pa ni prividno adekvatni, pa sve do procene da takav rijaliti sa dva već overena prebega ostavlja mnogo prostora za spekulacije. Posebno onu koliko su za to plaćeni, i to u atmosferi optužbi za pokradene izbore koja vlada i u zemlji i Evropskoj uniji. Smatra se da bi najidealnije rešenje bilo ono koje se demantuje danima, a to je da cela Nestorovićeva grupa bude u koaliciji.

Sumnje nema, Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici ne bi da idu na nove izbore, koji bi sada bili pod reflektorima. Ali kako napraviti da se ostavi prostor za što manje spekulacija? Prema saznanjima NIN-a, doskorašnji lider SNS i sadašnji predsednik Srbije nastoji da se zadovolji forma. A ona jednostavno rečeno glasi: u redu prebezi, ali ako je moguće ne samo ovo dvoje. U ovom scenariju išlo bi se na formiranje nove odborničke grupe.

TANJUG / Strahinja Aćimović
TANJUG / Strahinja Aćimović

Ona prema zakonu mora da broji najmanje četvoro odbornika. Iako se sporadično pominje da SNS ima i tri dodatna spavača iz opozicije, u ovoj varijanti nije nemoguće da se formira odbornička grupa kakvu javnost ne bi očekivala. A to je sa najmanje dva člana iz koalicije SNS-SPS, koji su prosto prišli Jerkoviću jer “nema nazad”.

Nema izbora i u ovoj varijanti u kojoj se isključuje ponovno glasanje, a ne odluči za dva preletača ili odborničku grupu i time obezbedi većina, ostaje mogućnost da vlast u Beogradu bude - privremeni organ. Privremeni organ nema vremenskog ograničenja. Jer zakon nije baš predvideo sve moguće političke marifetluke. Kakav bi bio privremeni organ, svako opet tumači na svoj način. Jedni, da mora da bude u skladu sa dosadašnjom vlašću jer nova skupština nije ni formirana, drugi da mora biti formiran u skladu sa rezultatima decembarskih izbora.

Ono što je jedino piše u zakonu je: “Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa”. Ako se formira na osnovu decembarskih izbora, logično bi bilo da takav privremeni organ, koji ima pet članova, broji dva člana SNS-SPS, dva iz Srbije protiv nasilja i jednog iz novog DSS. U tom slučaju bio bi opozicioni i s takvim privremenim organom se ide jednog dana na nove izbore. Međutim, zakon ni ovde nije precizan. Vlada Srbije treba samo da “vodi računa o političkom i nacionalnom sastavu”, a iza takve odredbe je širok prostor za zloupotrebu.

Sve je neizvesno

I ostaje još opcija da se ide na nove izbore, ako bi odluka bila da se ne pravi nategnuta većina. Ni to nije nemoguće. Ako pitate naprednjake, reći će: “Sve je neizvesno”. Samo je pitanje koliko su uopšte upućeni. U neisključivanju nijedne varijante, na izbore bi se najmanje ljudi kladilo ili stavilo sitniš. To bi značilo da Vučić poništi, kako je sam ocenio “najčistije i najpoštenije” izbore do sada. Ali, i ono što nikada do sada nije uradio, prizna da SNS i nije baš pobedila u Beogradu.