Politika

Stanković: Nakon što su prihvaćeni zahtevi, nema opravdanja da ne učestvujemo na izborima

Beta | 19. april 2024 | 10:50
Stanković: Nakon što su prihvaćeni zahtevi, nema opravdanja da ne učestvujemo na izborima
NIN / Zoran Ilić

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i poslanik Đorđe Stanković izjavio je danas da nakon što su prihvaćeni zahtevi opozicije, nema opravdanja da ne učestvuje na izborima 2. juna.

U saopštenju tog pokreta, navodi se da je Stanković za N1 kazao da veruje da će danas u razgovoru sa partnerima doneti konačnu odluku o izlasku na izbore 2. juna i da će imati odgovor na to ako vlast bude pokušala da ih "izigra".

"Nakon krađe vremena i lažnog moralisanja, predsednica Skupštine je juče izjavila da prihvata tri minimalna zahteva koja smo još na početku postavili. Vlast je shvatila da je to najbolja odluka i za njih, jer neće morati da menjaju Ustavni zakon kako ne bi došlo do još veće krize. U takvoj atmosferi, u kojoj ih je opozicija stavila u takvu poziciju, činjenica je da su morali negde da popuste", rekao je Stanković.

Govoreći o zahtevima opozicije, on je ocenio da je vlast zaista htela da podeli izbore i dodao da bi tom slučaju došlo do opšteg haosa i još veće krize.

"Naši zahtevi su bili minimalni. Sada treba da se krene u realizaciju, da se srede birački spiskovi, da javni servis poštuje zakon i profesionalno radi… Manja je šansa da dođe do problema na biračkim mestima, s obzirom na to da će sve biti održano u istom trenutku i verujem da je to šansa za opoziciju", dodao je Stanković.

Kada je u pitanju formiranje nezavisne komisije koja bi se bavila revizijom biračkog spiska, Stanković je kazao da postoji koncept koji je predložila CRTA.

"Komisija bi trebalo da bude sastavljena od tri predstavnika vlasti, tri predstavnika opozicije i tri predstavnika nevladinih organizacija koje su se bavile izborima. Na kraju, ispoštovali su naše zahteve i to je najbitnije. Svakako, bilo bi dobro da imamo više vremena, ali ovo je politika i spremni smo da brzo i efikasno radimo", dodao je on.