Politika

Vučić: Prošlo je 11 godina od Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština još nije formirana

FoNet, Tanjug | 19. april 2024 | 14:52
Vučić: Prošlo je 11 godina od Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština još nije formirana
TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle taktičke vežbe "Vihor 2024" na poligonu "Pešter" da se danas navršava 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština i dalje nije formirana i da se posle toliko godina postavlja pitanje poverenja.

"Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih, ali i 11 godina brutalnih neistina terora laži koje su nad nama sprovodili i prištinsko rukovodstvo i Evropska unija", istakao je Vučić.

On je rekao da nema ko nije reagovao na privođenje troje ljudi na administrativnom prelazu, a da na to što srpska roba ne može već 10 meseci da uđe na Kosovo "ćute kao zaliveni" i da nema ni saopštenja kada pretuku ili uhapse Srbe na Kosovu.

"Kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, ovog drugog zadržali 24 sata, ne znam zbog čega i to je bio najveći problem na svetu, ali dobro, sa tim licemerjem, dvoličjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji, na to ćemo morati da se naviknemo i to se neće promeniti", rekao je Vučić.

"Sramota to što je uradila Bakojani"

Vučić je ocenio je i da je sramota to što je uradila izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope (SE) Dora Bakojani, navodeći da nije bila ispunjena ni osnovna obaveza da se sa Beogradom razgovara pre održavanja Parlamentarne skupštine SE.

Na pitanje novinara da li je Grčka nakon ponašanja njenih predstavnika na sednici PS SE prijateljska ili partnerska zemlja, Vučić je naveo da će se u narednom periodu pratiti glasanje i u skladu sa tim izjašnjavati.

"Jesam li oduševljen ponašanjem Bakojani? Nisam. Mislim da je sramota to što je uradila", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je bio dogovor da se 21. februara vidi sa Bakojani, ali da su "odustali od toga".

Zatim je, dodaje, trebalo da razgovaraju putem videolinka, ali da je rečeno da to nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja.

"Žao mi je zbog svega, ali čak i ta osnovna obaveza da se razgovora sa Beogradom nije bila ispunjena", naveo je Vučić.

Na pitanje da prokomentarišete jutrošnje navode prištinskih medija, ali i ministra odbrane Kosova, da će Srbija da koristi "komarca" na Kosovu i da je ova vežba zapravo samo podizanje tenzije, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, Vučić je kratko prokomentarisao da "taj čovek pojma šta je ofanzivno i defanzivno".

"Svi koji misle da mogu da naruše mir Srba i Bošnjaka neće imati podršku države"

Vučić je, takođe, izjavio kako svi koji misle da mogu da naruše mir, spokoj i nadu da Srbi i Bošnjaci mogu da žive neuporedivo bolje - neće imati podršku države.

Ne bih ja govorio šta će nadležni državni organi preduzeti, odgovorio je Vučić na pitanje o incidentima tokom proslave Bajrama u Novom Pazaru.

Hvala ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa će ići ka daljem razvoju Novog Pazara, Sjedinice i Tutina i država će ulagati još mnogo više, najavio je Vučić.

Vučić je naveo i primer skupa Bošnjaka u Sarajevu i činjenici da niko nije uputio reč uvrede Usameu Zukorliću.