Politika

Savez vojvođanskih Mađara izlazi samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

FoNet | 19. april 2024 | 15:19
Savez vojvođanskih Mađara izlazi samostalno na lokalne izbore u Vojvodini
PROFIMEDIA / Samir Jordamovic / AFP / Profimedia

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je na konferenciji za novinare u Subotici predsednik SVM Balint Pastor, preneo je danas RTS.

"Ono što je minimalni cilj je da u onim opštinama u kojima imamo predsednika opštine, te pozicije sačuvamo i u budućnosti. Znači da budemo snaga broj jedan u Bačkoj Topoli, Kanjiži i Senti, a što se tiče svih drugih opština i gradova želimo da imamo što bolji rezultat", rekao je Pastor.

Potpredsednica SVM Anamarija Viček nalazi se na listi kandidata mađarske vladajuće stranke Fides za Evropski parlament. Ona smatra da je važna činjenica što Mađarska 1. jula preuzima predsedavanje Evropskoj uniji.

"Nije tajna da će Mađarska, odnosno predstavnici Mađarske u Evropskom parlamentu nastojati da se konačno nastave evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, pre svega Republike Srbije, tako da će moj zadatak pretežno biti u pomaganju Srbiji na putu evrointegracija", kaže Anamarija Viček.

Procenjuje se da je oko 70.000 građana Srbije sa dvojnim državljanstvom registrovano za glasanje u Mađarskoj. Iz SVM navode da će voditi intenzivnu kampanju za Fidesovu listu jer će ta stranka, kako kažu, u Evropskom parlamentu braniti vrednosti i interese Mađarske i Srbije.